Australiërs bouwen feestje tijdens paardenrennen

Het is de grootste en meest prestigieuze paardenrace in Melbourne, Australië, en dus zakt iedereen de eerste dinsdag van november met naam en faam af naar dit societygebeuren bij uitstek. Maar dat de Melbourne Cup intussen ietwat van zijn grandeur verloren heeft, mag de voorbije jaren blijken uit de vechtpartijen en politie-interventies, vaak het gevolg van overmatig alcoholgebruik. Stijl is daarbij ver te zoeken. Ook dit jaar was het niet anders en leverde de Melbourne Cup weer een kleurrijke variatie van te uitbundig feestende gasten op, zowel in beeld als op foto’s.

Enkele jaren geleden voelden plaatselijke gezondheidsdiensten de absolute noodzaak het publiek van de Melbourne Cup te wijzen op zijn alcoholgebruik. Uit cijfers bleek immers dat tussen 2000 en 2009 medische interventies, ziekenhuisopnames en politietussenkomsten almaar waren toegenomen. In een mediarelease klonk het van: "De Melbourne Cup moet een ontmoetingsplaats zijn voor familie en vrienden. Maar dat wordt een probleem als alles rond alcohol begint te draaien. Wees absoluut op uw hoede voor excessief alcoholgebruik. Jammer genoeg is het een manier van leven voor Australiërs om tijdens deze evenementen aan "binge drinking" te doen."

BBC zag het gisteren zo: "Het mag dan een van de meest prestigieuze paardenwedstrijden zijn, tegelijkertijd is het ook een van de grootste feestevenementen in Australië, waar de alcohol gedurende meerdere uren rijkelijk vloeit, met alle gevolgen van dien voor sommigen. Al viel het dit jaar mee, met slechts 6 aanhoudingen."

"Racegoers party hard" is dan ook de meest gemaakte conclusie na het evenement. Toch ging het er ook soms minder plezant aan toe, met dus een aantal gasten die een tijdlang in het politiekantoor mochten doorbrengen. Zo duwde een 25-jarige vrouw een aanwezige politiecommissaris zonder reden in de struiken, en dat had ze natuurlijk beter niet gedaan:

Eén man werd geboeid afgevoerd na een gevecht. Een andere vrouw begon dan weer lukraak andere gasten lastig te vallen en zelfs in het gezicht te slaan.

lees ook