Enkele landen schorten vluchten naar Sharm el Sheikh op

Groot-Brittannië vreest dat een bom de crash van het Russische vliegtuig in de Sinaï-woestijn heeft veroorzaakt. Terreurgroep IS heeft daarvoor de verantwoordelijkheid opgeëist. Vluchten tussen Sharm el Sheikh en Groot-Brittannië worden daarom opgeschort. Ook de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen schorten tot zondag hun vluchten op.

"We kunnen nog niet formeel zeggen waarom het vliegtuig is neergestort", zegt een woordvoerder van de Britse premier David Cameron. "Maar vanwege de nieuwe informatie zijn we bang dat de crash van het vliegtuig veroorzaakt is door een bom. Bijgevolg hebben we beslist om vluchten tussen Sharm el Sheikh en Groot-Brittannië uit voorzorg op te schorten."

Nederland volgt het Britse voorbeeld. Nederlandse luchtvaartmaatschappijen vliegen tot zondag niet van en naar Sharm el Sheikh. Ook wordt niet gevlogen boven het noorden van de Sinaï.

Na de crash van de Airbus A321 van Metrojet had terreurgroep IS het over een aanslag, maar de opeising werd aanvankelijk niet ernstig genomen. Vandaag wordt de piste van een of andere terroristische aanslag toch weer naar voor geschoven. "Er wordt wel degelijk gedacht dat er mogelijk een springtuig in een koffer of ergens anders in het vliegtuig zat", heeft een bron van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA gezegd tegen nieuwszender CNN.

Het is nog niet duidelijk of de Belgische touroperators de Britten zullen volgen. Bij Jetair wordt de situatie op dit moment bekeken, maar er is volgens woordvoerder Hans Vanhaelemeesch nog geen beslissing genomen. Buitenlandse Zaken in Brussel heeft ook het reisadvies voor Sharm el Sheikh niet gewijzigd. "Wij wachten op concrete conclusies van het onderzoek, maar volgen het van heel nabij op", zegt woordvoerder Michael Mareel.