Erdogan zet superpresidentschap weer op de agenda

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt dat het pas verkozen parlement voorrang moet geven aan een debat over een nieuwe grondwet. Afgelopen zondag heeft de AK-partij van Erdogan bij vervroegde verkiezingen de absolute meerderheid in het parlement heroverd die ze in juni was kwijtgeraakt.

Volgens Erdogan was werken aan een nieuwe grondwet de belangrijkste boodschap van de kiezer, afgelopen zondag. Zijn AKP heeft nu weer de absolute meerderheid in het parlement, maar heeft nog 13 parlementsleden te weinig om een referendum over een nieuwe grondwet te kunnen organiseren.

In zijn eerste toespraak na de kieszege van zijn partij zegt president Erdogan dat premier Ahmet Davutoglu met de oppositieleiders gaat overleggen over de organisatie van een referendum over een nieuwe grondwet. Tegelijk waarschuwt hij zijn politieke tegenstrevers niet dwars te gaan liggen.

De plannen van Erdogan voor een nieuwe grondwet die de president meer macht geeft, zijn niet nieuw. In juni lagen ze aan de basis van het electorale verlies van de AKP. Zondag heeft Erdogan het tij weten te keren door tijdens de campagne voortdurend te hameren op de nood aan een sterk Turkije dat onder meer de Koerdische PKK moet aanpakken. Nu zijn partij weer sterk staat, ziet de president een gelegenheid om zijn oude plannen weer uit de kast te halen.

Waarnemers zeggen dat Turkije dreigt af te glijden naar een autoritaire staat, waarbij de mensenrechten en de persvrijheid in het gedrang komt. Die vrees lijkt niet ongegrond, want gisteren zijn de hoofdredacteur en de directeur van een oppositieblad aangehouden. Ze worden beschuldigd van poging tot staatsgreep nadat het jongste nummer van het blad op de voorpagina de overwinning van de AKP als "het begin van de burgeroorlog in Turkije" had voorgesteld.

Ook de strijd tegen de PKK gaat onverminderd door. Vandaag zijn bij een gewapend treffen in de oostelijke provincie Hakkari 2 soldaten en 15 PKK-strijders om het leven gekomen.