Historische ontmoeting tussen China en Taiwan op til

De Taiwanese president Ma Ying-jeou en de Chinese president Xi Jinping zullen elkaar zaterdag ontmoeten in Singapore. Dat heeft het Taiwanese staatspersagentschap bekendgemaakt. De ontmoeting is historisch: het is van 1949 geleden dat leiders van die twee landen elkaar officieel hebben gesproken.
Links: Ma Ying-jeou, president van Taiwan; rechts: Xi Jinping, president van China

Ma Ying-jeou en Xi Jinping zullen praten over de relatie tussen Taiwan en China. Beide partijen hebben al laten weten dat het niet de bedoeling is om overeenkomsten te sluiten. Het gesprek heeft vooral een grote symbolische waarde.

"Er heeft geen ontmoeting meer plaatsgevonden tussen een Chinese en Taiwanese leider sinds 1949. Toen splitste Taiwan zich af van China, die het land nog steeds beschouwd als een afvallige provincie", zegt correspondente Eefje Rammeloo.

Wel zijn er de afgelopen jaren ontmoetingen geweest tussen de secretarissen-generaal van de Chinese Communistische Partij en de Kwomintang, maar dus  niet dus tussen de presidenten van China en Taiwan.

Dat die ontmoeting er nu wel komt, is een teken van het verdere ontdooien van de relaties. "Er is zeker geen sprake van een hereniging, maar dit is zonder twijfel een belangrijke ontmoeting", ziet correspondente Rammeloo.

Geen toeval

Dat beide leiders elkaar dit weekend ontmoeten is trouwens geen toeval. De relatie tussen de voormalige rivalen tijdens de Koude Oorlog gaat er stelselmatig op vooruit. President Ma, die sinds 2008 aan het hoofd staat van Taiwan wil dat de vijandigheid tussen beide naties uitdooft.

"In januari zijn er bovendien verkiezingen in Taiwan. President Ma wil actief relaties onderhouden met China, in tegenstelling tot zijn rivaal van de Democratische Partij, die een meer onafhankelijke koers wil varen."

Het gesprek vindt plaats op neutraal terrein. Ma en Jinping zullen elkaar ontmoeten in Singapore, een land met een overwegende etnisch-Chinese bevolking dat goede relaties met zowel Taiwan als China onderhoudt.