Klacht tegen Jean-Marie Le Pen wegens "zware fiscale fraude"

In de woning van de voormalige leider van de Franse extreemrechtse partij FN, Jean-Marie Le Pen, heeft een huiszoeking plaatsgevonden. Dat gebeurde in het kader van een onderzoek naar fiscale fraude. Dat vernam het Franse persagentschap AFP van bronnen dicht bij het dossier en het gerecht. Nog volgens AFP heeft de fiscus op 24 september een klacht wegens zware fiscale fraude tegen Le Pen ingediend.

Het onderzoek naar de costichter van Front National, die nu op gespannen voet leeft met zijn partij, is in juni gestart. Het onderzoek is gericht op vermoedelijke feiten van fiscale fraude en het verzuim vermogen aan te geven, aldus de gerechtelijke bron.

Het onderzoek volgde onder meer op aanwijzingen van de antiwitwascel van het Franse ministerie van Financiën (Tracfin) over een geheime bankrekening in het buitenland.

Le Pen, die afwezig was tijdens de huiszoekingen, ontkent dat hij "de wet overschreden" heeft. "Dit alles is in scène gezet om een vooraanstaand politicus zwart te maken", zegt zijn advocaat.