Luchthaven Bali gesloten door vulkaanuitbarsting op Lombok

De luchthaven van Bali, een van de drukste van Indonesië, is gesloten door een vulkaanuitbarsting op het nabijgelegen eiland Lombok. De Rinjani spuwt er aswolken van ruim 1 kilometer hoog. Tot donderdag zijn alle vluchten van en naar de luchthaven Denpasar afgelast.

De Rinjani stoot dikke aswolken uit. Landbouwgebied in de buurt van de vulkaan is bedekt door een dikke laag grijze as. De vulkaan veroorzaakt ook aardschokken in de buurt.

In de luchthaven van Denpasar zijn duizenden mensen gestrand. Ruim 100 vluchten zijn geschrapt. De passagiers klagen over een gebrek aan informatie. Op Lombok is de luchthaven in Mataram ook tot donderdag buiten gebruik. Luchtvaartmaatschappijen krijgen het advies om vluchtroutes nabij de bergen te mijden.

Evacuatieplan

De kans bestaat dat de Rinjani opnieuw uitbarst, nog heviger dan de eerste keer. Voor de bevolking die rondom de uitgebarsten vulkaan woont, ligt een evacuatieplan klaar. Voorlopig zijn de nabijgelegen dorpen volgens de autoriteiten niet in gevaar.

Het is niet de eerste keer dat het vliegverkeer op het populaire Bali door vulkanische activiteit wordt verstoord. In juli van dit jaar strandden duizenden reizigers omdat de Raung actief was. Indonesië telt in totaal 130 actieve vulkanen.