Prado Museum trekt conclusies Bosch-onderzoek in twijfel

Het Prado Museum in Madrid twijfelt aan de conclusies van het Bosch Research and Conservation Project. Volgens die groep zouden twee topstukken van schilder Jeroen Bosch - waaronder "De zeven hoofdzonden" dat in Madrid te bewonderen is - niet van zijn hand zijn. "Ik vraag me af of deze mensen wel over de juiste expertise beschikken."

Afgelopen weekend kwam het Bosch Research and Conservation Project met de resultaten van hun jarenlange onderzoek naar buiten. Conclusie? Twee topstukken die tot nu altijd werden toegeschreven aan Jeroen Bosch zouden toch niet uit zijn penseel komen. 

Het gaat dan over "Kruisdraging van Christus", dat in het Gentse MSK hangt, en "De zeven hoofdzonden", dat in het Prado Museum te zien is. Volgens de onderzoekers zijn de werken gemaakt door tijdgenoten van de zestiende-eeuwse meester, wellicht navolgers.

"Proces niet eerlijk gespeeld"

Pilar Silva, de conservator van de Bosch-tentoonstelling in het Prado Museum, noemt de resultaten "niet serieus". "Ik vraag me af of deze mensen wel over de juiste expertise beschikken", zegt ze aan de Nederlandse krant NRC Handelsblad. "De echtheid is vaker in twijfel getrokken, maar nooit met zoveel toeters en bellen. Dan moet je heel zeker zijn van je zaak."

En net dat zijn ze volgens de conservator niet. Vorige week kreeg ze naar eigen zeggen namelijk een deel van het onderzoek te zien, waar nog een aantal zaken in ontbraken. "Ze vertelden me hun conclusies, maar waren duidelijk niet zeker van hun zaak. Ze moesten nog dingen afronden. Dat zou in december gebeuren. Plots wordt het nieuws zaterdag met veel bombarie gepresenteerd. Dit proces is in mijn ogen niet eerlijk gespeeld."