President van Malediven kondigt voor een maand noodtoestand af

Abdulla Yameen, president van de Malediven, heeft voor de duur van dertig dagen de noodtoestand afgekondigd, in afwachting van een anti-regeringsbetoging over twee dagen. Dat heeft de woordvoerder van de president meegedeeld. Door de noodtoestand krijgen de regeringstroepen aanzienlijke macht om in te grijpen en bijvoorbeeld mensen te arresteren.

De ingreep komt twee dagen voor de betoging van de Democratische Partij van de Malediven (PDM), de belangrijkste oppositiepartij. De leider van die partij, Mohamed Nasheed, is opgesloten na een proces dat, volgens de VN, niet eerlijk is verlopen. Doel van de geplande betoging is druk uit te oefenen op de president, zodat hij zijn opgesloten rivaal vrijlaat.

De eilandengroep van de Malediven gaat sinds enige tijd gebukt onder spanningen. Zo werd eind september een aanslag gepleegd op een boot die de president vervoerde. Daarbij raakte de vrouw van de president en twee andere personen gewond, maar de president zelf bleef ongedeerd.