Schauvliege verdeelt 8 miljoen Europees geld over landbouwsector

Vlaams Landbouwminister Joke Schauvliege (CD&V) heeft in overleg met de landbouwsector beslist hoe het Europees crisisbudget van 8 miljoen euro wordt verdeeld. Veehouders en varkenshouders krijgen evenveel.
Jasper Jacobs

De Europese Commissie besloot in september om 500 miljoen euro vrij te maken voor de landbouwers die te lijden hebben onder de lage marktprijzen. De Belgische boeren krijgen 13 miljoen euro, waarvan 8,235 miljoen te besteden door Vlaanderen. Het Algemeen Boerensyndicaat had het bij de aankondiging over een druppel op een hete plaat.

De Vlaamse veehouders krijgen 3.867.500 euro. Het exacte bedrag per zoogkoe of vaars is nog niet bekend, maar zal ongeveer 30 euro bedragen. Een gemiddeld zoogkoeienbedrijf ontvangt ongeveer 700 euro.

Ook voor de varkenshouders is er 3.867.500 euro. 500.000 euro wordt toegekend aan de Vlaamse Piétrainfokkerij, zodat de varkenshouderij met dit ras extra toegevoegde waarde kan creëren op de markt. De bedrijven krijgen daarnaast een toeslag per zeug, die zal neerkomen op gemiddeld 1.600 euro per bedrijf.

Daarnaast wordt 500.000 euro uitgetrokken voor adviesvouchers, in samenwerking met Boeren op een Kruispunt. De landbouwers kunnen daarmee advies vragen over bijvoorbeeld het gepaste belastingstelsel of een kasplanning.