Tienduizenden Roemenen de straat op tegen politici

In Roemenië zijn voor de tweede avond op een rij tienduizenden mensen de straat op gegaan om te betogen tegen de politieke klasse. Eerder vandaag had de Roemeense regering ontslag genomen, in de hoop dat er zo een eind zou komen aan het straatprotest. Tevergeefs, zo blijkt vanavond.

Er is sprake van een 30.000 betogers in verschillende Roemeense steden vanavond. In de hoofdstad Boekarest alleen al heeft de politie er 20.000 geteld op het plein voor de universiteit, het plein waar de volksopstand tegen het regime van dictator Nicolae Ceausescu begon in 1989..

In andere steden - onder meer Timisoara, Cluj en Iasi - waren er alles samen een 10.000-tal betogers.

"Weg met het mafia-systeem" of "Roemenië, word wakker" scandeerden veel betogers. Ze beschuldigen de autoriteiten van incompetentie en corruptie en zeggen geen vertrouwen meer in de autoriteiten te hebben.

Gisteravond waren er ook al 20.000 betogers in Boekarest. Daarop heeft premier Viktor Ponta vandaag het ontslag van de voltallige regering aangekondigd. Blijkbaar heeft dat de gemoederen niet kunnen bedaren.

Katalysator voor het protest is de brand in een nachtclub in Boekarest, vorige vrijdag. Daarbij zijn 32 doden gevallen. Achteraf is gebleken dat de zaak niet over de nodige vergunning beschikte.