Tientallen vluchtelingen brengen de nacht door op straat

In Brussel hebben vannacht opnieuw tientallen vluchtelingen op straat moeten slapen. Alle bedden voor kandidaat-asielzoekers in het WTC-gebouw waren bezet. Het is de eerste keer sinds de opening van de pre-opvang dat er mensen geweigerd moesten worden.

In het WTC-gebouw wordt al een tijdje pre-opvang georganiseerd door het Rode Kruis, voor mensen die hun asielaanvraag nog niet hebben ingediend. Het is voor het eerst sinds de zomer dat alle opvangplaatsen ingenomen zijn. Afgelopen weekend was er opnieuw een piek in het aantal kandidaat-asielzoekers dat zich kwam aanmelden.

In totaal moest een 80-tal jonge mannen vannacht zelf een slaapplaats zoeken. "Een twintigtal mensen heeft uiteindelijk hier buiten geslapen, voor het WTC-gebouw onder een dikke berg dekens", vertelt VRT-journalist Marjan Temmerman ter plaatse.

"Zwaksten krijgen voorrang"

"Afgelopen nacht waren alle 500 plaatsen voor pre-opvang in het WTC-gebouw volzet, maar er waren inderdaad meer mensen die opvang wilden", aldus An Luyten van het Rode Kruis. Ook de bufferopvang, waar mensen wachten op een plek in de reguliere opvang, werd opengesteld en was zo goed als vol.

Luyten legt nog uit dat de meest kwetsbaren van de maatschappij voorrang krijgen voor de opvang. "Het gaat dan om gezinnen met jonge kinderen, zwakkere mensen en ouderen. Jonge, sterke mannen komen als laatste aan bod", zegt ze.

De Dienst Vreemdelingenzaken, de overheid en het Rode Kruis blijven de situatie de komende uren en dagen monitoren. "Zo moeten we bekijken of het om een eenmalige piek gaat en of er meer instroom of uitstroom is", zegt Luyten. "Het is ook nog afwachten hoeveel mensen zich vandaag hebben aangeboden." De beslissing om al of niet meer opvangplaatsen open te stellen, ligt uiteindelijk bij de overheid.