Voltallige Roemeense regering neemt ontslag na massaprotest

De Roemeense premier Victor Ponta heeft verrassend het ontslag van zijn voltallige regering aangekondigd. Gisterenavond kwamen in de Roemeense hoofdstad Boekarest duizenden mensen op straat om Ponta's ontslag te eisen, na de dodelijke brand in een nachtclub afgelopen vrijdag.

"Ik zet een stap terug. Ik neem ontslag en impliciet geldt hetzelfde voor mijn hele regering", heeft Ponta laten weten. "Ik hoop dat de mensen die gisteren op straat zijn gekomen nu tevreden zijn."

Liviu Dragnea, de voorzitter van Ponta's partij PSD, deed ook een mededeling op de Roemeense staatstelevisie. "Iemand moet zijn verantwoordelijkheid opnemen voor wat er is gebeurd. Dit is een ernstig voorval. We beloven dat de situatie snel wordt opgelost", zo luidde het op de persconferentie.

De regering-Ponta neemt ontslag na een felle brand in de nachtclub "Colectiv" afgelopen vrijdag. Tijdens een concert werd vuurwerk aangestoken, waardoor er isolatiemateriaal in brand vloog en er paniek uitbrak. 32 mensen kwamen om, bijna 200 feestvierders raakten gewond.

De nachtclub, die was ondergebracht in een oude schoenenfabriek, had geen vergunning om concerten te organiseren of vuurwerk af te steken. In de club waren bovendien meer feestvierders aanwezig dan toegelaten. De uitbaters zijn opgepakt en zullen worden vervolgd.

"Moordenaars!"

Gisterenavond trokken duizenden Roemenen door het centrum van Boekarest om hun politieke leiders tot de orde te roepen. De optocht ging onder meer langs het ministerie van Binnenlandse Zaken, het parlement en het stadhuis, waar de manifestanten niet enkel het ontslag eisten van premier Victor Ponta maar ook dat van minister van Binnenlandse Zaken Oprea en de burgemeester van het stadsdistrict waar de nachtclub is gelegen.

"Weg met Ponta", "Weg met Oprea", "Moordenaars" werd er gescandeerd. Enkele betogers droegen oude vlaggen mee, die eerder symbool stonden voor de revolutie tegen dictator Nicolae Ceaușescu. De spontane manifestatie kwam er na een oproep via sociale media.

President: "Signaal begrepen"

Het drama heeft een schokgolf veroorzaakt in Roemenië. President Klaus Iohannis hield zondag nog een pleidooi voor een "fundamentele verandering van de Roemeense samenleving", waar corruptie nog altijd een groot probleem is. "We moeten de incompetentie van de autoriteiten en de inefficiëntie van de instellingen niet langer verdragen", aldus de president.

Gisterenavond liet Iohannis via zijn Facebookpagina nog weten "diep onder de indruk te zijn" van de massademonstratie. "Ik begrijp wat er wordt gevraagd en verwacht, en mensen hebben gelijk. Iemand moet zijn politieke verantwoordelijkheid opnemen voor deze gebeurtenissen. Dit gevoel van opstand mag niet genegeerd worden", voegde hij daar nog aan toe. En dat is intussen dus gebeurd, door het ontslag van de regering-Ponta.

Victor Ponta (43) lag al enkele maanden onder vuur na vermeende corruptie. Het parlement weigerde echter zijn immuniteit als parlementslid af te nemen. Zowel president Iohannis als de oppositie vroeg om zijn ontslag, maar Ponta weigerde hardnekkig op te stappen. Zijn mandaat liep normaal tot eind 2016.

Meest gelezen