Vrachtwagenchauffeur dodelijk ongeval Denderleeuw krijgt zwaardere straf

De vrachtwagenchauffeur die begin dit jaar onder invloed van drugs een dodelijk ongeval veroorzaakte in Denderleeuw, is door de rechter in beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en een levenslang rijverbod. Eerder werd de man veroordeeld tot drie jaar cel en een boete van 6.000 euro. Bij het ongeval kwamen drie mensen om het leven.

Het ongeval gebeurde op 2 januari op de N45 (expresweg) ter hoogte van het kruispunt met de Hoogstraat. Een vrachtwagen reed in op een rij auto's. In totaal waren er acht voertuigen betrokken bij het ongeval. Een vrouw en haar twee kinderen overleefden het ongeval niet, acht personen raakten gewond.

De vrachtwagenbestuurder uit Luik werd na een positieve speekseltest opgepakt. De man gaf toe dat hij enkele dagen voor het ongeval een joint had gerookt, maar ontkende dat hij onder invloed was op het moment van het ongeval. Hij verklaarde dat hij zijn gps aan het instellen was.

Zwaardere straf

Eind juni veroordeelde de politierechtbank in Aalst de Luikenaar tot drie jaar cel, vijf jaar rijverbod en 6.000 euro boete. Nadat het parket in beroep was gegaan tegen de straf, volgden ook de burgerlijke partijen.

De correctionele rechtbank van Dendermonde volgde vandaag het Openbaar Ministerie en legde de maximumstraf van vijf jaar cel op. De man krijgt ook een levenslang rijverbod en een geldboete van 6.000 euro.

"Gerechtigheid is geschied"

De vader van de twee kinderen die om het leven kwamen bij het ongeval, is tevreden met de veroordeling van de vrachtwagenchauffeur tot een levenslang rijverbod. "De kinderen kan ik niet terugkrijgen, maar gerechtigheid is wel geschied. Op geen enkel moment hebben we excuses gekregen of heeft hij spijt betuigd. Het is een man zonder gevoelens en met hem kan ik me niet bezighouden."

De familie is vooral opgelucht met het levenslange rijverbod. "Het vonnis geeft meer voldoening dan de eerste keer (in eerste aanleg, nvdr.). Misschien wordt het gemakkelijker om de zaak nu te verwerken. Dat hij een levenslang rijverbod heeft, betekent dat hij anderen niet meer kan aandoen wat hij ons aangedaan heeft."