VRM beboet vijf televisiezenders voor inbreuken

De Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) heeft de tv-zenders Canvas, Vijf, VTM, Acht en TMF beboet voor uiteenlopende inbreuken. Dat resulteert globaal in 17.500 euro aan boetes, zo maakte de onafhankelijk toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media woensdag bekend.
Reporters

De VRM onderzocht op meerdere dagen de uitzendingen van verschillende televisiezenders. Op 4 mei werd de beeldkrant op Canvas, waar de hoofdpunten uit de actualiteit worden getoond, ondersteund door het omroepprogramma van Radio 1, incluis de reclamespots.

De VRM ziet hierin een inbreuk op artikel 50 van het Mediadecreet dat de VRT verbiedt reclame te brengen, met uitzondering van radioreclame en reclame gericht op zelfpromotie. Gezien het een "ernstige" inbreuk betreft, wordt Canvas een geldboete van 5.000 euro opgelegd.

Vijf krijgt een boete van 5.000 euro omdat op 4 mei twee reclameblokken onvoldoende zijn afgescheiden van de programma's ("redactionele inhoud").

VTM zond op 9 april tijdens "Belgium's got talent" een sponsorvermelding voor Kinder Bueno uit. Het logo voor suikerhoudend snoepgoed, dat gedurende de hele uitzending voor commerciële communicatie over suikerhoudend snoepgoed moet worden uitgezonden, ontbreekt. Daarvoor krijgt de zender een boete van 2.500 euro.

Acht krijgt 2.500 euro boete omdat de zender op 12 juni tussen 20 en 21 uur met 13 minuten en 7,7 seconden het maximaal toegelaten percentage (20 procent) zendtijd voor reclame en telewinkelen per uur overschreed.

TMF wordt beboet met 2.500 euro omdat op 5 juli het telewinkelprogramma "Interactive video" drie keer te vroegtijdig wordt onderbroken voor programma-aankondigingen.

Meest gelezen