West-Vlaamse gemeenten kibbelen over "Bevergem"

De gemeenten Spiere-Helkijn en Zwevegem kibbelen over de Canvas-reeks "Bevergem". Spiere-Helkijn organiseert volgende week namelijk een "Bevergem"-wandeling, maar volgens de burgemeester van Zwevegem mag dat helemaal niet.
© De wereldvrede Tom Verbruggen

Alleen Zwevegem en Kortrijk mogen exclusief de naam "Bevergem" gebruiken voor een fiets- of wandelroute, zo is afgesproken met productiehuis De Wereldvrede. Dat Spiere-Helkijn nu van plan is om op 11 november een "Bevergem"-wandeling te organiseren, kan dan ook op weinig begrip rekenen.

"Alle logistieke ondersteuningen voor de reeks zijn door Zwevegem of Kortrijk gebeurd", reageert Marc Doutreluigne (Gemeentebelangen), de burgemeester van Zwevegem, aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Er is toevallig een klein deeltje in Spiere-Helkijn waar opnames zijn geweest. Maar wij hebben daar nog zelfs de verkeersborden geplaatst." Het gaat dan om de scene waarin agent Wantje een cursus voor gemachtigde opzichters geeft.

Een eenmalige wandeling in Spiere-Helkijn zal de burgemeester van Zwevegem naar eigen zeggen door de vingers zien, maar een permanente wandelroute mag er niet komen.

"Nogal flauw"

De burgemeester van Spiere-Helkijn, Dirk Walraet (LB), vindt de houding van zijn collega "nogal flauw". "Of ik wakker lig van de dreigementen? Neen hoor, hij doet maar", zegt hij in Het Laatste Nieuws. De publiciteit zal alleszins niet stoppen.

De reeks heeft duidelijk een toeristisch potentieel in zich en dat uit zich in wel meer discussies. Zo liet Vincent Van Quickenborre (Open VLD), de burgemeester van Kortrijk, een tijdje geleden een bever plaatsen op het pleintje voor de kerk van deelgemeente Kooigem. Een duidelijke boodschap.