Willy Vandersteenprijs gaat dit jaar naar "Amoras 5: Wiske"

"Amoras 5: Wiske" van Charel Cambré en Marc Legendre heeft de Willy Vandersteenprijs gewonnen. De onderscheiding van Sabam, Stripgids en Stichting Beeldverhaal Nederland bekroont het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar. De prijs is vanmiddag uitgereikt op de Boekenbeurs. "We zijn ervan overtuigd dat Willy Vandersteen zelf erg blij zou zijn met de winnaar van dit jaar", staat te lezen in het juryrapport.

Voor het eerst in de geschiedenis gaat de Willy Vandersteenprijs naar twee stripmakers. "Aan de ene kant een stripscenarist met een paar decennia ervaring, die zowel humoristische als realistische strips op zijn palmares heeft staan. Aan de andere kant een van de beste tekenaars van zijn generatie, wiens werk zowel kwalitatief als kwantitatief grote indruk maakt", stelt de jury.

"Amoras" is een eigentijdse spin-off van de stripreeks "Suske en Wiske". De prijs gaat in het bijzonder naar het vijfde deel, dat verscheen onder de naam "Wiske". In het album barst een ware apocalyps los op Amoras. De totale vernietiging van het eiland lonkt, evenals de ondergang van alle bewoners.

De twee makers geven volgens de jury "een heel nieuwe interpretatie aan enkele klassiek geworden karakter uit de Vlaamse familiestrip". "De jury van de Willy Vandersteenprijs 2015 is ervan overtuigd dat Willy Vandersteen zelf erg blij zou zijn geweest met de winnaar van dit jaar", klinkt het.

Tijdens de laatste stemronde lagen in totaal drie titels op tafel. Naast "Amoras" gaat het om "S1ngle: fantasy" van Hanco Kolk en Peter De Wit en "Elsje 8: Het kan maar zo zijn dat er hier sprake is van een nieuwe soort" van Eric Hercules en Gerben Valkema. "Drie strips die aantonen dat er ook vandaag sprankelende en vernieuwende dingen gebeuren in de wereld van de Vlaamse en Nederlandse kranten- en familiestrip."

De Willy Vandersteenprijs wordt jaarlijks uitgereikt op de Boekenbeurs en bekroont het beste Nederlandstalige stripalbum van het voorbije jaar.  De onderscheiding is een inititiatief van Stripgids, Stichting Beeldverhaal Nederland / Stripdagen Haarlem en Sabam.

De laureaten krijgen 5.000 euro en een tekening van de vorige winnaar, in dit geval Simon Spruyt.

De jury bestond deze keer uit bibliotheekmedewerker Lieve Scheers, stripauteurs Robert van der Kroft en Luc Morjaeu en stripjournalisten Michael Minneboo en Toon Horsten. Helena Vandersteen, dochter van de naamgever, trad als naar gewoonte op als niet-stemgerechtigd voorzitter.

Bekijk de trailer van "Amoras 5: Wiske"