Winkeliers liepen vorig jaar bijna 1 miljard euro mis

Belgische handelaars kregen vorig jaar 927 miljoen euro minder in de kassa omdat koopwaar in hun zaak gestolen werd. De Belgische cijfers staan in fel contrast met de Europese trend, want Europese winkelbedrijven stelden het voorbije jaar net een daling van winkelcriminaliteit vast. Dat blijkt uit de "global retail theft barometer", een wereldwijd onderzoek in opdracht van Checkpoint Systems. De onderzoekers becijferden dat de winkelcriminaliteit en preventiemaatregelen elk Belgisch gezin 266 euro per jaar kosten. Op wereldwijde schaal gezien is diefstal door personeel de grootste bron van verlies.

Winkelcriminaliteit is in België met een percentage van 1,19 procent op de totale detailhandelsomzet nog altijd een groot probleem. België scoort slechter dan het Europees gemiddelde van 1,05 procent.

Winkeldiefstal is in de Belgische detailhandel goed voor bijna de helft (48 procent) van het totale omzetverlies door winkelcriminaliteit (445 miljoen euro). Stelend winkelpersoneel vertegenwoordigt 29 procent of 296 miljoen euro verlies. Tien procent (92 miljoen euro) is te wijten aan leveranciersfraude en 13 procent van de omzet gaat verloren door administratieve fouten.

Drogisterijen grootste slachtoffer

Drogisterijen zijn de grootste slachtoffers van winkelcriminelen in Europa, gevolgd door juweliers en grootwarenhuizen. Winkeldieven hebben het vooral gemunt op elektrisch gereedschap, gsm-accessoires, smartphones en tablets, modeaccessoires, schoenen, lingerie, batterijen, sterke drank en scheermesjes.

In 2014 investeerden Belgische winkelbedrijven 0,50 procent van hun omzet in antidiefstaloplossingen (goed voor 389 miljoen euro). Daarmee investeerde België, na Zweden en Turkije, het minst van alle deelnemende Europese landen in diefstalpreventie. Die lage investeringen verklaren, volgens de onderzoekers, waarom de winkeldiefstallen in ons land nog altijd stijgen.