"Iedereen heeft ergens zeker één dubbelganger rondlopen"

Het lijkt een rage te worden op het internet: het al dan niet toevallig vinden van je totaal onbekende tweelingzus of tweelingbroer. Vaak is het puur toeval, en wordt het een verhaal waarvan internetbezoekers smullen, maar dat toeval kan soms ook een handje geholpen worden. Daarom startte Niamh Geaney uit Dublin, Ierland, een zestal maanden geleden met de website Twin Strangers. Want wie wil er nu niet weten of er ergens op de wereld een look-a-like van jezelf rondloopt?

De website is intussen uitgegroeid tot een groot succes, met meer dan een half miljoen leden, afkomstig uit Albanië over Rusland tot Madagascar. De reden daarvoor is eenvoudig, aldus Geaney op de Australische nieuwswebsite News: "Er is een mythe die zegt dat er op de wereld 7 mensen rondlopen die op elkaar lijken. Ik weet niet of dat waar is of niet. Dat moet nog bewezen worden. Maar ik ben er wel van overtuigd dat er eentje rondloopt die op je lijkt. De andere 5 moet ik zelf nog vinden."

Geany vond in april haar dubbelganger in de persoon van de 29-jarige Karen Branigan: "Ik kon mijn ogen niet geloven. Ik bleef maar naar haar staren. Daarna bestudeer je elkaar in de zin van: ah, die lacht zo ook. Of, die kijkt zo ook, dat is mijn gezicht. Je ontdekt dingen in de andere persoon die je zelf ook doet."

"Ik vind het een vreemd soort natuurlijk fenomeen. En het is van alle tijden. Doorheen de geschiedenis is men altijd op zoek gegaan naar dubbelgangers. Maar nu zien we ook de resultaten, ten gevolge van sociale media."

"De interesse in Twin Strangers is ronduit overweldigend", besloot de 26-jarige Geaney. Overtuig uzelf (Geaney en Branigan staan op de eerste foto):

lees ook