"Niet zeker dat er een bom was, maar wel steeds waarschijnlijker"

Volgens de Britse premier David Cameron zijn er wel degelijk sterke vermoedens dat het Russische vliegtuig boven de Sinaï is neergestort door een bom. Cameron hield vandaag crisisoverleg over de zaak en heeft voorlopig alle vliegverkeer met Sharm el Sheikh opgeschort. Volgens de Egyptische regering echter is er geen enkel veiligheidsprobleem en handelen de Britten voorbarig.

Cameron riep vanmorgen de zogenoemde Cobragroep bijeen, een crisiscel die enkel in geval van nationale of internationale noodsituaties samenkomt. Gisteren raakte bekend dat de Britten en Amerikanen over nieuwe informatie zouden beschikken waaruit zou blijken dat de crash veroorzaakt werd door een bom.

Om veiligheidsredenen werden daarom alle vluchten tussen Groot-Brittannië en Sharm el Sheikh opgeschort. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken vaardigde een nieuw, negatief reisverbod uit voor alle niet-essentiële reizen naar de Egyptische badplaats. In Sharm el Sheikh zitten momenteel zo'n 20.000 gestrande Britse reizigers vast. Ook Duitsland heeft het reisadvies voor Egypte vandaag trouwens verstrengd.

Als onderdeel van de noodmaatregelen op korte termijn zijn enkele militaire experts naar Sharm el Sheikh onderweg. Het gaat om deskundigen veiligheid en logistiek.

De Britse experts zullen in Sharm el Sheikh met de Egyptische autoriteiten werken aan de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven zodat er op korte termijn weer vliegtuigen kunnen vliegen.

"Veiligheid Britten primeert"

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond zegt zich bewust te zijn van de impact van de maatregelen op de Egyptische economie, en het toerisme in het bijzonder, maar wijst erop dat de veiligheid van de Britse burgers primeert.

"De beslissingen zijn genomen met het oog op de veiligheid van de Britse reizigers", benadrukte ook premier Cameron na het veiligheidsoverleg. "We kunnen niet zeker zijn dat er een bom was, maar het ziet er wel steeds meer naar uit. Daarom sturen we onder meer experts naar Sharm el Sheikh, om de veiligheid daar te verhogen. Het is belangrijk dat we daarbij snel handelen."

"Ik wil gewoon dat de 20.000 Britten in Sharm el Sheikh veilig naar huis kunnen komen", aldus nog Cameron, die begrip toonde voor de frustratie van de gestrande reizigers.

Egypte: "Geen enkel bewijs voor bomaanslag"

Egypte noemt de Britse vermoedens "voorbarig" en louter gestoeld op speculatie. Er is geen enkel bewijs hiervoor, luidt het. "De hypothese van een ontploffing in het Russische vliegtuig is niet gebaseerd op feiten", stelde de Egyptische minister van Transport Hossam Kamal met klem.

Nog volgens Kamal beantwoorden alle Egyptische luchthavens aan de internationale veiligheidsnormen. "Het zou wenselijk geweest zijn als de VS en Groot-Brittannië het lopende onderzoek hadden afgewacht", zei ook een woordvoerder van de Egyptische president. De Egyptische autoriteiten hebben nog geen informatie over de zwarte dozen van het gecrashte toestel vrijgegeven.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi is momenteel in Londen en heeft straks nog een ontmoeting met premier Cameron.

"Te vroeg voor conclusies"

De woordvoerder van de Russische president Vladimir Poetin reageerde vanmorgen scherp op de Britse maatregelen. "We hebben dit al eerder gezegd en we zeggen het opnieuw: de theorieën over wat  er gebeurd is en de oorzaak van het ongeluk kunnen enkel gestaafd worden door het onderzoek."

Ook voor de Russische premier Dmitri Medvedev is het te vroeg om conclusies te trekken over de oorzaken van de crash. Medvedev heeft echter wel opdracht gegeven om gesprekken met buitenlandse luchtvaartautoriteiten op te starten om na te gaan of er bijkomende veiligheidsmaatregelen kunnen worden genomen.

De Russische president Vladimir Poetin heeft in de loop van de dag telefonisch overleg gepleegd met Cameron. Poetin heeft aan de Britse premier gevraagd om het officiële onderzoek af te wachten.

"Psychologische druk op Rusland"

Volgens het hoofd van het Russische luchtvaartagentschap Rosaviatsia zal het team dat de crash onderzoekt, nagaan of er explosief materiaal aan boord was. Maar de eerste conclusies zullen er pas over enkele maanden zijn, luidt het.

In de Russische media wordt intussen geïrriteerd en met veel scepsis gereageerd op de Britse vermoedens. Konstantin Kosachiov, het hoofd van de commissie Buitenlandse Zaken in de Russische senaat beschuldigt het Verenigd Koninkrijk ervan dat het met opzet alle vliegverkeer van en naar Egypte tegenhoudt. "De Britten willen de psychologische druk op Rusland opvoeren. Dat maakt deel uit van het geopolitieke verzet tegen de Russische interventie in de Syrische burgeroorlog, aldus Kosachiov.

Nog volgens de politicus ziet Rusland voorlopig geen enkele reden om vluchten van en naar Egypte te schrappen. "Net als de meeste landen in de wereld nemen wij zulke beslissingen veel ernstiger. We zullen enkel tot zulke maatregelen overgaan als er daarvoor gegronde redenen zijn."

In Rusland zijn vandaag de eerste slachtoffers van de crash begraven. Bij de vliegtuigramp afgelopen zaterdag kwamen alle 224 inzittenden om het leven.