"Ontmoeting over het geluk van de toekomstige generatie"

De Taiwanese president Ma Ying-jeou ontkent dat zijn ontmoeting met de Chinese leider Xi Jinping zaterdag een verborgen electorale agenda heeft. "Dit gaat over het verdere aanhalen van de banden tussen onze twee landen en het geluk van de toekomstige generatie", zei Ma vanmorgen op een persconferentie. In januari worden in Taiwan verkiezingen gehouden, de partij van de president doet het niet goed in de peilingen.

Ma ontkende met klem dat de twee leiders er een geheime agenda op nahouden. "De ontmoeting is niet bedoeld om de slaagkansen van mijn partij bij de verkiezingen in januari te verhogen", aldus Ma. "We zullen elke mogelijke poging doen om open en transparant te zijn. Dit zal de relatie tussen Taiwan en het Chinese vasteland ten goede komen en de regionale vrede bevorderen. (...) Dit gaat niet over een verkiezing maar over het geluk van de toekomstige generatie."

Toenemende anti-Chinese gevoelens

China heeft de afscheuring van Taiwan nooit aanvaard en erkent de eilandrepubliek niet officieel als soevereine staat. (Wereldwijd doen trouwens maar 22 kleinere landen dat). Voor de Chinese Volksrepubliek is Taiwan een afvallige provincie die opnieuw moet worden ingenomen, desnoods met geweld.

Ma, die volgens de grondwet geen nieuwe ambtstermijn meer mag opnemen, heeft sinds zijn aantreden in 2008 verschillende initiatieven genomen om de relaties met China te verbeteren. Elke suggestie, hoe klein ook, over een deal achter gesloten deuren of beïnvloeding vanwege China, zou echter in het huidige klimaat aanleiding kunnen geven tot nieuwe protesten.

In januari vinden in Taiwan parlements- en presidentsverkiezingen plaats. De voorbije maanden zijn de anti-Chinese gevoelens op het eiland aanzienlijk toegenomen. De verwachting is dan ook dat Ma's pro-Chinese partij Kuomintangpartij (KMT) forse klappen zal krijgen en dat de huidige oppositiepartij DDP (Democratisch Progressieve Partij) die ijvert voor volledige onafhankelijkheid van het Chinese vasteland de overwinning zal binnenhalen. Dit zou de relaties tussen beide landen nog meer op de spits kunnen drijven.

Dansen op dun koord

Hoe dan wordt de ontmoeting van zaterdag, de eerste in 66 jaar tussen leiders van de twee landen, een oefening in spitsroedelopen. Eerder raakte al bekend dat beiden elkaar met "mijnheer" zullen aanspreken, dit om te vermijden dat ze elkaar met "mijnheer de president" moeten aanspreken. Geen van beiden erkent immers de andere als staatsleider.

Vandaag zei een Taiwanese functionaris dat de twee leiders de rekening voor hun avondmaal zullen delen.