"Syrische regime verant­woordelijk voor verdwijning tienduizenden mensen"

De Syrische overheid heeft de voorbije vier jaar op grote schaal mensen laten verdwijnen. Informatie over die vermisten levert het regime op de zwarte markt heel wat geld op. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Amnesty International. "Weerzinwekkend", reageert woordvoerster Lore Van Welden in "De ochtend".

Vreedzame tegenstanders

De slachtoffers van de gedwongen verdwijningen hebben "erg specifieke profielen", aldus Van Welden. "Het gaat bijvoorbeeld om vreedzame demonstranten, journalisten en mensenrechtenactivisten: allemaal mensen die er een kritische mening op nahouden en dat wordt niet getolereerd door het regime. Anderzijds gaat het ook over mensen die door de overheid als "deloyaal" worden beschouwd, meer bepaald deserteurs of vermeende deserteurs of mensen die uit rebellengebied de oversteek maken naar overheidsgebied. Daarnaast gaat het ook om familieleden van personen die gezocht worden door het regime. Zo wil men een duidelijke boodschap geven."

65.000 verdwijningen

Het Syrische Netwerk voor Mensenrechten heeft sinds 2011 minstens 65.000 verdwijningen geregistreerd - in 58.000 gevallen gaat het om burgers. Volgens Amnesty ligt het werkelijke aantal wellicht hoger. "Veel familieleden durven namelijk niet naar buitenkomen met de verdwijningen, uit schrik dat ze zelf worden gearresteerd of uit schrik om hun andere geliefden in gevaar te brengen."

Volgens het rapport worden de slachtoffers vastgehouden in overvolle gevangeniscellen in vreselijke omstandigheden en geïsoleerd van de buitenwereld. Velen sterven door ziekte, foltering of buitengerechtelijke executies.

Zwarte markt

De verdwijningen zijn dagelijkse kost in Syrië en hebben een zwarte markt in het leven geroepen waar "tussenpersonen" geld afpersen van mensen die wanhopig op zoek zijn naar de verblijfplaats of een teken van leven van hun vermiste familieleden. "Echt weerzinwekkend", zegt Van Welden. "Die tussenpersonen zijn bijvoorbeeld gevangenisbewakers, advocaten, ex-gevangenen... Kortom, allerlei mensen die nauwe banden hebben met het regime en van de overheid info verkrijgen die ze voor grof geld aan familieleden verkopen. Heel wat informatie is echter vals. De gedwongen verdwijningen vormen een erg lucratieve business die de staatskas spijst."