"Wil slimmere lichten die verkeer vlotter en veiliger maken"

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil de files aanpakken door de verkeerslichten op onze wegen beter op elkaar af te stemmen. Er zullen jaarlijks 350 kruispunten worden uitgerust met slimme verkeerslichten, melden Het Laatste Nieuws en De Morgen vandaag.

Elke dag staan talloze Vlamingen minutenlang aan te schuiven aan rode lichten op gewestwegen, terwijl noch van links, noch van rechts een andere wagen komt aangereden.

"Ik wil daarom slimmere verkeerslichten, die het verkeer niet alleen vlotter maar ook een stuk veiliger maken", zegt minister Weyts. Dat kan door camera's en meetlussen in het wegdek te installeren. Zo zullen de lichten niet meer louter volgens vaste tijdsintervallen op groen springen. "Alle 1.635 kruispunten en oversteekplaatsen op de Vlaamse gewestwegen moeten maximaal aangepast worden aan de echte verkeerssituatie."

Het Agentschap Wegen en Verkeer is al volop bezig met proefprojecten. Tegen het einde van dit jaar moet het huiswerk klaar zijn. "Vanaf 2016 is het de bedoeling om jaarlijks een 350-tal kruispunten te herbekijken en te starten met aanpassingen", zegt Weyts.