Aung San Suu Kyi "boven de president" als haar partij verkiezingen wint

Aung San Suu Kyi zal wel degelijk de volgende regering van Myanmar leiden als haar partij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), de parlementsverkiezingen van komende zondag wint. Dat heeft de Nobelprijswinnares benadrukt.

Nochtans kan Suu Kyi geen president worden volgens de huidige grondwet, die nog door de junta is opgesteld. Ze maakt geen aanspraak op die positie omdat haar twee zonen de Britse nationaliteit hebben.

"Als de NLD de verkiezingen wint, zal ik de regering leiden", zo verklaarde Suu Kyi evenwel tijdens een persconferentie aan haar woning. "We hebben een kandidaat die bereid is om president te worden... Ik zal boven de president staan". De grondwet verhindert niet dat iemand "boven de president" gaat staan, zo benadrukt ze.

NLD neemt zondag voor het eerst sinds 1990 deel aan verkiezingen in Myanmar. De partij had in 2010 de verkiezingen nog geboycot.

"Situatie van Rohingya niet overdrijven"

Suu Kyi probeerde tijdens de persconferentie verder al te netelige vragen over de Rohingya te vermijden. Die islamitische bevolkingsgroep vormt een minderheid in het overwegend boeddhistische Myanmar.

De Verenigde Naties beschouwen de Rohingya als een van de meest vervolgde minderheden ter wereld. Ze komen niet in aanmerking voor burgerschap en worden dan maar als "illegale immigranten" opgesloten in tijdelijke kampen.

"We moeten de situatie niet overdrijven", zei de winnares van de Vredesnobelprijs van 1991 daarover. "Maar als NLD de verkiezingen wint, dan beloof ik dat de mensenrechten gerespecteerd worden van iedereen die in dit land woont."