Campagne moet correct gebruik recreatieve drones stimuleren

De verkoop van drones aan particulieren kent een groeiend succes, in het bijzonder tijdens de eindejaarsperiode. Maar omdat er bepaalde regels horen bij het gebruik van drones, lanceert de FOD Mobiliteit en Vervoer een sensibiliseringscampagne over het goede gebruik van recreatieve drones, in afwachting van een nieuwe regelgeving.

"Drones voor recreatieve doeleinden: veiligheid voorop! ", is de slogan van de campagne. "Het doel is de burger een besef van verantwoordelijkheid bijbrengen en ervoor zorgen dat het gebruik van drones altijd en voor iedereen in veilige omstandigheden gebeurt."

Drones voor recreatieve doeleinden mogen vrij verkocht worden, maar dronevluchten vereisen eigenlijk een voorafgaande toelating van het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Er wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe regelgeving die onder bepaalde voorwaarden legale vluchten zal toelaten in het kader van een geharmoniseerde ontwikkeling van de sector.

"Drones staan op heel wat verlanglijstjes voor de Sint", zegt Marieke Huion van Comeos. "Ze worden vaak gekocht als speelgoed, maar klanten weten niet dat ze bij het gebruik van drones bepaalde regels moeten volgen - onder meer voor hun eigen veiligheid en die van anderen." Daarom zal via affiches in de winkels en banners op de websites informatie verstrekt worden.

Ook de ondernemersorganisatie Unizo ondersteunt de campagne. "De campagne focust terecht op het kopen van drones van minder dan 1 kilogram, om te vermijden dat mensen een zwaardere drone zouden kopen waarmee ze in de praktijk niets kunnen doen, omdat ze dan op een modelluchtvaartterrein zou moeten gebruikt worden", zo luidt het daar.

Meest gelezen