Carson: "Oude Egyptenaren bouwden piramides om graan op te slaan"

De piramides in Egypte zijn niet opgetrokken als laatste rustplaats voor farao's, maar wel als opslagruimtes voor graan. Die theorie heeft de Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson in 1998 tijdens een toespraak publiekelijk verkondigd. Opvallend: vandaag houdt de man die aan de leiding staat in de peilingen nog steeds vast aan die uitspraken.

Al meer dan 4.500 jaar zijn het oogverblindende bakens in de Egyptische woestijn: de beroemde piramides van Cheops, Chefren en Mycerinus, beter bekend als de piramides van Gizeh. Voor Egyptologen wereldwijd lijdt het geen enkele twijfel: de kolossale stenen structuren zijn in de Oudheid opgetrokken als laatste rustplaats voor farao's.

De Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson denkt daar anders over. Volgens hem zijn de piramides gebouwd om graan op te slaan. Dat vertelde hij al in 1998 tijdens een toespraak aan de Andrews University, een Amerikaanse universiteit die nauwe banden heeft met de Zevendedagsadventisten. Beelden van die toespraak zijn recent op het internet opgedoken.

"Volgens mijn eigen theorie zijn de piramides gebouwd door Jozef om graan op te slaan", verwees hij destijds naar de figuur uit het oude testament die de Egyptische farao zeven vette en zeven magere jaren voorspelde en hem aanspoorde grote voorraden graan aan te leggen.

"Archeologen houden vol dat de piramides zijn gebouwd als graven voor farao's. Maar weet je: om zoveel graan op te slaan, heb je een enorm bouwwerk nodig als je erover nadenkt. Iets waarin zoveel graan kon worden opgeslagen, zou volgens mij de tand des tijds doorstaan."

"Ik geloof dit nog steeds, jazeker"

De Amerikaanse zender CBS heeft Carson met zijn uitspraken van zeventien jaar geleden geconfronteerd. Opvallend: vandaag houdt hij nog steeds vast aan zijn onwaarschijnlijk theorie. "Ik geloof dit nog steeds, jazeker", zegt hij. "De piramides hebben verschillende compartimenten die hermetisch zijn afgesloten. Die heb je niet nodig om een grafmonument te bouwen. Die heb je wél nodig als je graan gedurende een lange tijd wil bewaren."

Uit de jongste peilingen blijkt dat Carson bij de Republikeinen aan de leiding ligt in de strijd om de nominatie voor de presidentsverkiezingen. Lange tijd lag miljonair Donald Trump voorop, maar die is hij sinds kort voorbijgestoken.