D'Ieteren schort verkoop bepaalde VW-modellen tijdelijk op

D'Ieteren, de officiële invoerder van Volkswagen in ons land stopt tijdelijk met de verkoop van modellen die mogelijk getroffen zijn door nieuwe onregelmatigheden met CO2-uitstoot. Volkswagen had eerder deze week gemeld dat tijdens een intern onderzoek onregelmatigheden waren vastgesteld bij de CO2-uitstoot van voertuigen met een diesel- en benzinemotor.

Het gaat om auto's waarvan de CO2-uitstootwaarden op de homologatiepapieren anders zijn dan die van het reële verbruik. Concreet gaat het om modellen van de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda die uitgerust zijn met een dwars geplaatste TDI-motor en een cilinderinhoud van 1.4 liter, 1.6 liter en 2.0 liter, of met een 1.4 TSI- of TFSI-motor. Volgens Volkswagen is een kwart van de in 2015 gecommercialiseerde modellen betrokken.

D'Ieteren kan niet bevestigen of er wagens die in ons land in omloop zijn getroffen zijn door de nieuwe onregelmatigheden. Het handelt naar eigen zeggen uit bezorgdheid voor het klantenvertrouwen zodat geen enkele wagen, die eventueel problemen zou kunnen veroorzaken, via D'Ieteren op de Belgische markt belandt. Lopende bestellingen worden wel nog verwerkt.

De Volkswagengroep meldde eerder dat er wereldwijd 800.000 getroffen wagens in circulatie zijn. Begin september had de autogroep al toegegeven dat het gesjoemeld had met de normen voor de uitstoot van stikstofoxide bij 11 miljoen dieselwagens.