De Kesel volgt Léonard op als aartsbisschop

Jozef De Kesel, de bisschop van Brugge, volgt André Léonard op als aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Dat meldt La Libre en het nieuws is aan onze redactie bevestigd door verschillende bronnen. De bisschoppenconferentie geeft pas morgen uitsluitsel op een persconferentie. Die zal van 11.30 uur live gestreamd worden op onze website.
BELGA/LALMAND

Het was al enkele maanden gissen wie de nieuwe Belgische aartsbisschop zou worden, nadat aartsbisschop Léonard in mei had aangekondigd dat hij ontslag zou nemen. Léonard is 75, de leeftijd waarop bisschoppen en aartsbisschoppen volgens het kerkelijk recht hun ontslag moeten aanbieden. 

Veel waarnemers beschouwden de Antwerpse bisschop Johan Bonny als de meest waarschijnlijke kanshebber. Zijn vrij progressief imago zou goed overkomen bij paus Franciscus. De Brugse bisschop Jozef De Kesel gold als mogelijk alternatief.

Geert De Kerpel, hoofdredacteur van het katholieke weekblad Tertio, omschrijft De Kesel als een heel hoofse en minzame man die bedachtzaam is en geen krasse uitspraken doet. "Hij heeft een duidelijke visie over waar het met de kerk naartoe moet", zei hij in "Het journaal".

Vertrouweling van Danneels

De 68-jarige Jozef De Kesel geldt als een vertrouweling van Godfried Danneels, de voorganger van André Léonard (foto) als aartsbisschop. Zo was hij jarenlang hulpbisschop van het aartsbisschop Mechelen-Brussel. Enkele jaren geleden werd hij als eens genoemd als mogelijke nieuwe aartsbisschop, maar in 2010 duidde de toenmalige paus Benedictus XVI de conservatieve bisschop Léonard aan.

Nauwelijks een maand later werd De Kesel aangeduid als bisschop van Brugge, waar Roger Vangheluwe moest opkrassen wegens een pedofilieschandaal. De positie van Vangheluwe was niet langer houdbaar toen hij moest toegeven dat hij jarenlang een minderjarig familielid seksueel had misbruikt.

De Kesel moest het bisdom Brugge weer in rustig vaarwater brengen na de shock rond de pedofiele praktijken van zijn voorganger. Daarbij reed hij geen foutloos parcours: zo benoemde hij een pedofiele man tot priester in Middelkerke. "Een inschattingsfout" klonk het achteraf.