Duitse regering bereikt akkoord over snelle asielprocedure

In Duitsland is de regering-Merkel het eens geraakt over de te volgen aanpak van de vluchtelingencrisis. CDU, CSU en SPD zijn overeengekomen om een aantal centra op te richten voor asielzoekers die weinig kans maken om te worden erkend. Wie een negatieve beslissing krijgt, zou het land binnen de drie weken moeten verlaten.

CSU-leider Horst Seehofer, bondskanselier Angela Merkel (CDU) en vicekanselier Sigmar Gabriel (SPD) zijn het na dagen geruzie over de aanpak van de vluchtelingencrisis eens geraakt over een snellere procedure voor asielzoekers. Duitsland kampt met een grote toevloed van vluchtelingen, en dat leidt niet alleen tot logistieke, maar ook tot politieke problemen binnen de meerderheid.

Na een dag van topberaad hebben de drie coalitiepartners dan toch een akkoord bereikt. Er komen drie tot vijf centra waarin asielzoekers zullen worden ondergebracht die uit "veilige" landen komen: Albanië of Kosovo bijvoorbeeld. Het is de bedoeling om de asielaanvragen van deze mensen binnen de wek te behandelen, met de mogelijkheid tot een beroepsprocedure die tot twee weken kan duren. Wie dan een "nee" krijgt, zal het land uit moeten.

"Dit is een goede en belangrijke stap voorwaarts", zei Merkel op een persconferentie. Het akkoord is een compromis. Eerder had de Beierese CSU van Seehofer geëist dat er aan de grens transitzones zouden worden opgezet om er de vluchtelingen met weinig asielkansen meteen uit te filteren. Voor de SPD ging dit een stap te ver.

Uit nieuw cijfermateriaal blijkt dat vorige maand in Duitsland 181.000 vluchtelingen zijn geregistreerd. Dat brengt het cijfer voor 2015 op 758.000.

Eerder dit jaar schatte het ministerie van Binnenlandse Zaken dat er dit jaar 800.000 vluchtelingen naar Duitsland zouden komen. Vicekanselier Gabriel schat dat dit er tegen het einde van het jaar 1 miljoen zullen zijn.