Europa voert in 2016 stresstests uit op 39 banken uit eurozone

Aan de stresstests van de Europese Bankautoriteit (EBA) in 2016 zullen 39 banken uit de eurozone deelnemen, waaronder in België KBC en Belfius. Bedoeling is om het publiek en andere belanghebbenden toe te laten de veerkracht te beoordelen van de banken.

Via de stresstests wordt gekeken of de banken met hun vermogen schokken kunnen opvangen en of ze voldoen aan de kapitaalvereisten onder ongunstige macro-economische omstandigheden.

Over de hele EU zullen in totaal 53 banken tegen het licht gehouden worden. De 39 banken uit de eurozone die onderzocht worden, vertegenwoordigen volgens de Europese Centrale Bank 70 procent van de activa van de banksector in de eurozone. De ECB zal ook eigen stresstests uitvoeren voor significante banken die niet opgenomen zijn in de oefening van de EBA.

Met de stresstests zal begonnen worden eind februari 2016. Op dat moment zal de EBA ook de finale methodologie bekendmaken. De resultaten van de tests worden verwacht aan het begin van het derde kwartaal van 2016.