Europese Commissie houdt rekening met drie miljoen migranten

De Europese Commissie raamt dat er tegen het einde van 2017 tot drie miljoen migranten zullen zijn aangekomen in Europa. Die toestroom zou "een zwakke, maar positieve" impact op de Europese economie hebben.

De Commissie baseerde haar raming op de cijfers die het Europese grensbewakingsbureau Frontex in het lopende jaar heeft verzameld. Volgens Frontex bereikten van januari tot eind september meer dan 710.000 migranten de Europese grenzen.

Ook voor volgend jaar houdt de Commissie nog rekening met een hoge instroom. In 2017 wordt een gestage normalisering verwacht. Zo komt de Commissie voor de periode van 2015 tot en met 2017 uit op drie miljoen immigranten en zou de Europese bevolking in totaal met 0,4 procent toenemen.

De instroom van migranten zal volgens eurocommissaris voor Economische Zaken Pierre Moscovici "een zwakke, maar positieve impact" op de Europese economie hebben. Het Europese bruto binnenlands product zou met 0,2 tot 0,3 procent stijgen. De evaluatie houdt rekening met extra openbare uitgaven, maar ook met de bijdrage van bijkomende arbeidskrachten op de arbeidsmarkt.