Europese Commissie voorspelt Belgische groeispurt in 2017

In 2017 zal de Belgische economie met 1,7 procent groeien, het hoogste cijfer in vele jaren. Dat voorspelt de Europese Commissie. Dit en volgend jaar zou de bbp-groei telkens op 1,3 procent uitkomen.
© Image Source, all rights reserved.

Ons land zal de komende jaren de vruchten plukken van de toegenomen concurrentiekracht. De Commissie verwacht dat de handelsbalans van België dit jaar voor het eerst sinds 2007 een overschot zal hebben, met dank aan een hogere export.

Wat de begroting betreft, verwacht de Commissie dat België de komende jaren netjes onder de drempel van 3 procent zal uitkomen. Dit jaar stevent de regering af op een tekort van 2,7 procent, volgend jaar zou dat 2,6 procent zijn en in 2017 2,3 procent.

De Commissie stelt nog vast dat de private consumptie in ons land ondanks de inperking van de salarisgroei toch overeind blijft, doordat consumenten minder lijken te sparen.

Maar de toenemende inflatie zal uiteindelijk toch een impact hebben, denkt de Commissie. De consumptie zou daardoor in 2016 maar groeien met 0,7 procent, tegen 2 procent dit jaar. Als de lonen in 2017 weer stijgen, zal de consumptie volgen.

 De Europese bijval is uiteraard een opsteker voor de huidige regering. Het strafbankje waar België eerder op belandde - met een strikter budgettair toezicht is zo weer wat verder af. Minister van Financiën Johan Van OVertveldt is dan ook verheugd.

"Het is vooral van belang dat we onder de 3%-drempel duiken dankzij hervormingen en saneringen. Dat Europese ‘strafbankje’ heeft ons land in het verleden genoeg in de problemen gebracht. Deze cijfers moeten voor de voltallige regering een aansporing zijn om de koers aan te houden."

Dat de Commissie bovendien een groei van 1,7 procent voorspeld, ziet Van Overtveldt als een bewijs dat de herstelpolitiek van de regering effect heeft.