Francken trekt pre-opvang weer op naar 1.000 plaatsen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) wil de capaciteit van de pre-opvang voor asielzoekers zo snel mogelijk weer op 1.000 bedden brengen. Vandaag zouden er al 150 tot 250 plaatsen moeten bijkomen, bovenop de 500 bestaande plaatsen.

De pre-opvang is nodig omdat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) niet alle nieuwkomers meteen kan registreren. In afwachting daarvan kunnen ze terecht in het nabijgelegen WTC III-gebouw. De voorbije weken was de capaciteit al eens opgetrokken tot 1.000 bedden, maar een dip in de instroom van nieuwe asielzoekers maakte dat honderden bedden tijdelijk leegstonden.

"DVZ is constant op zoek naar extra opvangplaatsen, dus we hebben toen 500 van die bedden uit de pre-opvang gebruikt voor de reguliere opvang", verduidelijkt Francken. "Die plaatsen gaan we nu in fases terug vrijmaken om opnieuw tot 1.000 pre-opvangplaatsen te komen."

De Civiele Bescherming en Defensie zijn vanochtend al gestart met het overbrengen van de betrokken asielzoekers naar opvangplaatsen elders in het land. Dat zou de capaciteit in de pre-opvang meteen met 150 tot 250 doen toenemen. Francken hoopt tegen het weekend weer op 1.000 pre-opvangplaatsen te komen.

In de nacht van dinsdag op woensdag konden 80 mensen niet terecht in de volledig bezette pre-opvang. Afgelopen nacht sliepen er 507 mensen, terwijl een 60-tal werd opgevangen in privé-initiatieven, aldus nog Francken.