Hoe word je een NASA-astronaut?

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op zoek naar nieuwe Amerikaanse kandidaten om astronaut te worden, onder meer om een reis naar Mars voor te bereiden. Maar wat zijn nu precies de vereisten omtoegang te krijgen tot de selecte club van NASA-astronauten?

Op 14 december lanceert NASA nieuwe vacatures. "Deze volgende groep van Amerikaanse astronauten zal de nieuwe Marsgeneratie inspireren", zei Charles Bolden van NASA in een mededeling. "De geselecteerde kandidaten zullen in een door de VS vervaardigd ruimteschip vliegen en onderzoek voeren in het International Space Station."

Op papier lijken de jobvereisten alvast haalbaar, tenminste als je een Amerikaan bent. Zo wordt een bachelordiploma gevraagd in technologie, (ingenieurs)wetenschappen of wiskunde. Daarnaast moet je ook drie jaar professionele ervaring hebben en slagen voor een fysieke test. Wie aan het stuur wil zitten, wordt gevraagd 1.000 uren vliegervaring te hebben.

Een portie geduld is ook vereist, want NASA zou pas in 2017 bekendmaken welke kandidaten geselecteerd zijn voor de missie.