Jetairfly haalt alle toeristen weg uit Sharm el Sheikh

Jetairfly stuurt de komende dagen drie lege toestellen naar Sharm el Sheikh om alle passagiers die momenteel in de Egyptische badplaats verblijven naar België terug te halen. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij in een persbericht. Thomas Cook laat weten dat de vlucht van aanstaande maandag wordt geannuleerd.
BELGA

Vanmorgen heeft Jetairfly aangekondigd dat het de vlucht van vandaag naar Sharm el Sheikh met 24 uur uitstelde na de crash in de Sinaï. Vanavond laat de luchtvaartmaatschappij weten dat voorlopig geen nieuwe passagiers naar de Egyptische badplaats kunnen vertrekken. Integendeel: Jetairfly stuurt de komende dagen drie lege toestellen naar Sharm el Sheikh om alle passagiers die daar momenteel nog verblijven naar België terug te halen.

Het gaat om de vlucht van morgen (vrijdag) 7.20 uur, zaterdag 16.45 uur en zondag 8 uur. Die toestellen vertrekken leeg en nemen passagiers mee op de terugvlucht.

Opvallend: deze passagiers moeten hun bagage ter plekke achterlaten. Ze mogen enkel met handbagage aan boord. "Momenteel hebben we geen sluitende garanties gekregen van de luchthaven van Sharm el Sheikh dat de bagagecontrole en de verwerking van de bagage alle veiligheidsrisico's uitsluit," meldt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. "We stellen alles in het werk om hun bagage op een alternatieve manier in België te krijgen. De werkwijze hiervoor wordt momenteel onderzocht."

Tegen zondag zullen alle Jetair-reizigers uit Sharm el Sheikh zijn teruggekeerd. De eerstvolgende vlucht nadien is gepland op donderdag 12 november. Het is nog niet duidelijk of die vlucht en de volgende vluchten ook effectief zullen doorgaan. "Die beslissing zal worden genomen in functie van de garanties die wij van de autoriteiten en de luchthaven hebben gevraagd, voor wat de screening van de ruimbagage en de behandeling van onze vluchten betreft."

Reizigers die normaal morgen, zaterdag of zondag met Jetairfly naar Sharm el Sheikh zouden vertrekken, worden persoonlijk op de hoogte gebracht. Zij kunnen hun reis omboeken naar een latere datum of een andere reisbestemming. Ze kunnen hun ticket ook annuleren mét terugbetaling van hun reissom, zo belooft Jetairfly.

Thomas Cook

Ook Thomas Cook schrapt alvast één vlucht naar Sharm el Sheikh en wel die van aanstaande maandag, zo meldt woordvoerder Koen Van den Bosch aan onze redactie. Eerder vandaag had Thomas Cook nog gezegd alle vluchten zoals gepland uit te voeren zolang het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Sharm el Sheikh niet negatief was.

Vanavond heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders aangekondigd dat België wel degelijk afraadt om nog langer naar de badplaats te reizen. Hierop heeft Thomas Cook de vlucht van maandag geannuleerd.