Jetairfly schort vlucht naar Sharm el Sheikh op

De Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly heeft een vlucht tussen Brussel en Sharm el Sheikh, die voor vanochtend gepland was, met 24 uur uitgesteld. Ook Groot-Brittannië en Nederland hebben hun vluchten opgeschort. Ze doen dat omdat ze vrezen dat de veiligheid op de Egyptische luchthaven niet verzekerd is. Rusland blijft voorlopig wel vliegen.
BELGA

Met het opschorten van de vlucht wil de Belgische maatschappij Jetairfly zichzelf "de nodige tijd gunnen om de veiligheidssituatie correct in te schatten en te analyseren", legt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch uit. "We zijn zeer resoluut: je hebt enerzijds de vakantiebeleving ter plaatse en die is normaal. Anders is het gesteld met de zekerheid over de vliegveiligheid en de veiligheid op de luchthaven van Sharm el Sheikh."

Of er morgenochtend wel wordt opgestegen, is nog niet duidelijk. "We willen de garantie krijgen van al onze partners op de luchthaven dat alles wat met de veiligheid en met het aanbrengen van bagage en catering te maken heeft 100 procent waterdicht is."

Normaal gezien moest het vliegtuig van Jetairfly om 7.20 uur vanochtend opstijgen op Brussels Airport. Touroperator Jetair bracht de 133 betrokken reizigers op de hoogte van het uitstel. 119 Belgische toeristen die momenteel in Egypte verblijven, zullen vandaag dus niet naar huis kunnen terugkeren. Ook zij werden op de hoogte gebracht. Als de situatie aanhoudt, zal een oplossing worden gevonden om ervoor te zorgen dat iedereen veilig kan terugkeren, besluit Jetair.

Extra maatregelen bij Thomas Cook

Thomas Cook blijft voorlopig wel vliegen op Sharm el Sheikh, en dat in lijn met het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Daarin staat namelijk al enige maanden vermeld dat reizen naar de Sinaï wordt afgeraden, behalve naar Sharm el Sheikh. Al wordt de toeristen in de Egyptische badplaats wel gevraagd om in de hotels te blijven.

Toch wil Thomas Cook benadrukken dat er wel degelijk veiligheidsmaatregelen werden genomen. "Zo wordt er niet meer over de Sinaïwoestijn gevlogen. Daarnaast hebben we ook enkele maatregelen genomen op de luchthaven van Sharm el Sheikh. Alle bagage moet door een dubbele securitycheck en de catering wordt zowel voor de heen- als de terugvlucht uit Brussel meegenomen. Lastminutebagage mag niet meer mee."

Klanten die hun reis willen omboeken naar een andere bestemming, kunnen dat kosteloos. Eén koppel heeft daarvan al gebruikgemaakt.

Groot-Brittannië, Nederland en Rusland

Groot-Brittannië en Nederland hadden hun vluchten naar Sharm el Sheikh al opgeschort. "Vanwege nieuwe informatie over de crash van het Russische passagiersvliegtuig zijn we bang dat de crash veroorzaakt is door een bom", gaf de woordvoerder van de Britse premier David Cameron als uitleg.

Momenteel verblijven er zo'n 20.000 Britten in Sharm el Sheikh. "We zullen onze landgenoten veilig naar huis brengen. Niemand wordt verplicht om nu al te vertrekken, maar wie vroeger naar huis wil, zal dat kunnen", stelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond. Het is wel goed mogelijk dat Groot-Brittannië de vluchten van en naar Sharm el Sheikh morgen herneemt, schrijft The Guardian.

Volgens het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie zullen de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen tot zondag niet meer van en naar Sharm el Sheikh vliegen. Er wordt ook niet boven het noorden van de Sinaï gevlogen.

Rusland, vanwaar het merendeel van de slachtoffers van de vliegtuigcrash van zaterdag afkomstig was, blijft wel van en naar Sharm el Sheikh vliegen. De premier van Rusland, Dmitri Medvedev, zei vanochtend dat er te weinig bewijs is om conclusies te trekken over de oorzaak van de crash.

Vliegtuigcrash

Zaterdag stortte een Russisch passagiersvliegtuig neer boven de Sinaï. 224 mensen kwamen daarbij om het leven. Kort na de crash eiste de Egyptische tak van terreurgroep IS de verantwoordelijkheid op. Hoewel aanvankelijk werd gezegd dat daar geen enkel bewijs voor was, houden de Britse regering en Amerikaanse inlichtingendienst nu toch rekening met een aanslag.