Lek in duizenden apps in Apple Store

Duizenden Apple-applicaties bevatten achterdeurtjes waardoor hackers toegang krijgen tot persoonlijke informatie van de gebruikers. Dat heeft het beveiligingsbedrijf FireEye bekendgemaakt.

In totaal zou het gaan om 2.846 applicaties uit de Apple Store. Hackers kunnen door een achterdeur in de software persoonlijke informatie verzamelen van de gebruikers. Wie kwaadwillig is, kan zo de gebruiker afluisteren via de microfoon, de GPS-locatie achterhalen, screenshots maken en afbeeldingen ontfutselen. Daarnaast kunnen ze apps aanbieden die niet door Apple werden gecontroleerd, wat de kans op misbruik vergroot.

Dat het lek in zoveel apps te vinden is, ligt volgens FireEye aan het programma waarvan de meeste ontwikkelaars gebruikmaken wanneer ze advertenties willen opnemen. Dat programma, adSage, zou gemanipuleerd zijn.

FireEye bracht Apple twee weken geleden al op de hoogte van het lek, maar het is nog niet duidelijk of het bedrijf maatregelen neemt. Of hackers al gebruikmaakten van het lek is evenmin geweten.

Het is niet de eerste keer dat Apple wordt geconfronteerd met beveiligingsproblemen. Zo verwijderden ze eind oktober nog driehonderd apps toen aan het licht kwam dat ze onrechtmatig persoonlijke informatie verzamelden. De info werd doorgesluisd naar een Chinees advertentiebedrijf.