Ook mosterdgas bij gevechten tussen rebellen in Syrië

Tijdens gevechten tussen rivaliserende Syrische rebellen- of terreurgroepen is in augustus mosterdgas gebruikt. Tot die conclusie komen deskundigen van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Het gas, ook bekend als yperiet, werd op 21 augustus ingezet in Marea, in de noordelijke provincie Aleppo en kostte minstens twee mensen het leven. Op 21 augustus werd reeds melding gemaakt van het gebruik van mosterdgas door terreurbeweging IS in Irak.
(Archieffoto)

De meest dodelijke aanval met chemisch wapentuig in Syrië vond medio augustus 2013 plaats in Ghouta, bij Damascus. Van die aanval werd het regime van president Assad beschuldigd, maar uit latere analyses blijkt dat het veel waarschijnlijker is dat de gasaanval het werk was van "rebellen".

Het gebruik van mosterdgas wordt beschouwd als een oorlogsmisdaad. Het verboden chemische wapen leidt tot verbranding van ogen, huid en longen.