Opnieuw betoging voor Raif Badawi aan ambassade Saudi-Arabië

Deze namiddag wordt aan de ambassade van Saudi-Arabië opnieuw betoogd voor de blogger Raif Badawi, die in eigen land is veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar, 1.000 zweepslagen en een boete. De betogers vragen de vrijlating van de blogger, zijn advocaat en drie jonge sjiitische militanten.
Archieffoto van een betoging eerder dit jaar in Wenen

De petitie die de vrijlating van de blogger vraagt, heeft al meer dan een miljoen handtekeningen, waarvan 38.000 in België. De commissie Buitenlandse Zaken van de Kamer heeft ook unaniem een resolutie goedgekeurd die onze regering vraagt om de Saudische autoriteiten te contacteren.

Badawi (31) is de oprichter van de website "Bevrijd de Saudi Liberalen", een forum voor debat over de politieke en sociale waarden in Saudi-Arabië. Hij werd in 2012 gearresteerd en twee jaar later veroordeeld voor het overtreden van de wetgeving op informatietechnologie en het beledigen van de islamitische waarden.

In januari van dit jaar kreeg hij zijn eerste vijftig zweepslagen. Mensenrechtenorganisaties waarschuwen al langer voor het lot van Badawi, terwijl politici de zaak aankaartten bij de Saudische machthebbers - voorlopig zonder resultaat.