Opnieuw rundertuberculose in landbouwbedrijf in Meeuwen-Gruitrode

Na eerdere besmettingshaarden bij bedrijven in Meeuwen-Gruitrode en Neerpelt, is vandaag rundertuberculose vastgesteld in een andere boerderij in Meeuwen-Gruitrode. Dat meldt het Federaal Voedselagentschap en wordt bevestigd door burgemeester Lode Ceyssens (CD&V) van Meeuwen-Gruitrode.
AP1999

Een eerste haard van rundertuberculose werd eind juli vastgesteld . De contacten die het bedrijf onderhield met collega's in de buur - de zogenaamde contactbeslagen - werden nauwkeurig opgevolgd. Dat leidde in september tot de vaststelling van een tweede haard in Neerpelt. Van deze eerste 2 haarden worden momenteel nog 11 contactbeslagen opgevolgd.

Intussen is er nu dus een derde geval gevonden. Het bedrijf in Meeuwen-Gruitrode is voorlopig geblokkeerd. Uit de tracering van het getroffen landbouwbedrijf werden voorlopig 65 contactbeslagen geïdentificeerd, waarvan een 20-tal ook al bij de eerste 2 haarden werden onderzocht. Bij de overige 45 nieuwe contactbeslagen, zal ook een staltuberculinatie gebeuren. Tot de resultaten daarvan bekend zijn, mogen ook daar de runderen het bedrijf niet verlaten.

"De vaststelling is opnieuw een zware slag voor de getroffen families", zegt burgemeester Ceyssens. "Ze krijgen wel een vergoeding per dier dat moet vernietigd worden, maar voor de economische schade is er geen compensatie. We hopen dat de besmettingen snel worden ingedijkt en de rest van de regio verder onheil bespaard blijft."