Organisator Marktrock haalt fel uit naar stadsbestuur

Live Entertainment, de organisator van Marktrock, haalt in een open brief fel uit naar het Leuvense stadsbestuur. Vorige week kreeg de organisator te horen dat Marktrock niet langer in Leuven zal plaatsvinden. Het stadsbestuur wil zich focussen op het zomerevenement "Het Groot Verlof" en ziet geen plaats meer voor Marktrock in het zomerprogramma. Live Entertainment hoopt dat de beslissing alsnog ongedaan gemaakt wordt en heeft een nieuwe aanvraag ingediend.

In een eerste reactie op de beslissing van het stadsbestuur zei Live Entertainment dat ze Marktrock op een andere plaats in Vlaams-Brabant gingen organiseren. Nu klinkt het heel wat forser in de open brief, waarin onder meer verwezen wordt naar "arrogant machtsmisbruik".

"Wij vinden niet, als we al 9 jaar Marktrock in Leuven organiseren, dat we dan zomaar van de ene dag op de andere bij het huisvuil kunnen worden gezet. We kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat een aantal mensen de ambitie hebben om zelf allerlei dingen te organiseren in Leuven, en dat Marktrock hen in de weg staat", zegt Henk Vermeulen van Live Entertainment aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Volgende week is er overleg gepland tussen Live Entertainment en het stadsbestuur. Het productiehuis wil toch in Leuven blijven en heeft een nieuwe aanvraag ingediend om Marktrock te organiseren. Er was al een affiche klaar met onder anderen Emma Bale, Stan Van Samang, Milk Inc. en Clouseau, luidt het.

Maar de kans lijkt heel klein dat het stadsbestuur nog op haar beslissing terugkomt. "Wij vinden dat het verhaal  van Marktrock geschreven is. Er zijn mooie jaren geweest, maar we willen met een nieuw verhaal beginnen", zegt schepen van Feestelijkheden Dirk Vansina (CD&V).

Lees hier de integrale tekst:

OPEN BRIEF AAN BURGEMEESTER TOBBACK

Beste Burgemeester,

Dit kan toch niet waar zijn? Het persbericht dat één van uw schepenen vorige week vrijdag over Marktrock Leuven heeft uitgestuurd kan toch niet waar zijn?

Jullie zetten een punt achter Marktrock Leuven omdat jullie eigen festival “Het Groot Verlof” meer plaats nodig heeft? ’t Is niet dat jullie Marktrock Leuven vragen om plaats te maken, naar een andere datum uit te wijken, naar een andere locatie te verhuizen? Jullie zetten gewoon een punt achter Marktrock Leuven omdat het in de weg staat?

Begrijpen wij het dan goed dat jullie elke aanvraag om Marktrock te organiseren, op eender welke datum, op eender welke locatie in Leuven zullen weigeren? Dat Marktrock in Leuven dus op een verboden lijst staat?

Is het omdat er mensen zijn die onze programmatie niet leuk vonden? Is het omdat we maar 21.600 tickets verkocht hebben dit jaar? Is het omdat de ticketprijs van 15€ voor de avondvoorstelling en 7,5€ voor de kidsvoorstelling misdadig hoog was? Is het omdat we al eens een discussie hadden met horeca of sponsors over hun financiële bijdrage? Is het misschien omdat onze organisatie zo’n ramp was dat de veiligheid van de bevolking in het gedrang kwam?

Hebben jullie eigenlijk wel een goede reden om zo’n drastische maatregel te nemen? En hebben jullie ook een goede reden om dit zonder enig overleg mee te delen via één telefoontje, een half uur later gevolgd door een persbericht?

Waarom hebben jullie eigenlijk elke vraag tot overleg geweigerd? Want weet u dat wij al vanaf begin september een gesprek aanvragen? Weet u dat wij al een mooie line up aan uw diensten hadden doorgegeven? Emma Bale, Stan Van Samang, Clouseau, Milk Inc., een line up om jaloers op te zijn, toch? Weet u dat wij zelf aangeboden hebben om deel uit te maken van "Het Groot Verlof"?

Hebt u er eigenlijk een idee van hoe hard wij ons best moeten doen om onszelf te overtuigen dat het hier niet om arrogant machtsmisbruik gaat? Dat het hier niet gaat over een select clubje Leuvenaars dat nog meer willen putten uit jullie rijkelijke subidiepot. Dat zoiets toch niet mogelijk kan zijn hier bij ons? Dat we dit financiële verlies, deze aanslag op onze geloofwaardigheid wel te boven zullen komen? Hebt u er eigenlijk een idee van hoeveel vragen er nog door ons hoofd spoken?

Toch zullen wij afsluiten, Burgemeester, met maar één vraag voor u. Dit kan toch niet waar zijn?