Proces over infiltratie maffia in stadsbestuur Rome gestart

In Rome is vandaag het proces begonnen tegen een wijdvertakt netwerk van criminelen, ondernemers en politici dat terecht staat voor corruptie en infiltratie in het stadsbestuur.

Het megaproces over de "hoofdstadmaffia", een van de belangrijkste processen over corruptie sinds de grote processen na de "Schone handen"-operatie van de jaren 90, begon voor de correctionele rechtbank van Rome onder massale mediabelangstelling. Een veertigtal mensen zal gehoord worden in de loop van het proces, dat tot de zomer van 2016 zou duren.

Vanaf de tweede zitting zou de rechtbank naar de gevangenis van Rebibbia verhuizen, een buitenwijk in het noordoosten van Rome. Sommige beklaagden zitten al in de gevangenis, onder wie de vermoedelijke leider van het netwerk, Massimo Carminati (57), een gewezen rechtse terrorist, terwijl anderen, onder wie politici van Rome, huisarrest kregen. De tussenpersoon tussen Carminati en het stadsbestuur was Salvatore Buzzi. Hij is ooit voor moord veroordeeld en richtte na zijn gevangenisstraf een organisatie op om ex-gedetineerden aan werk te helpen. Die organisatie diende als vehikel om overheidsopdrachten binnen te rijven.

De criminele groep haalde zowat alles binnen wat via openbare aanbestedingen vergund werd, van de huisvuilophaling tot de groendienst en zelfs de opvang van vluchtelingen in de huidige asielcrisis. Met dat laatste is meer geld te verdienen dan met drugstrafiek, pochten de criminelen in afgeluisterde telefoongesprekken.

De zaak barstte in december 2014 los met de arrestatie van 37 verdachten, onder wie Carminati, die een oog kwijtspeelde in een schietpartij met de politie toen hij in 1981 naar Zwitserland probeerde te vluchten. In totaal wordt een honderdtal mensen, onder meer ondernemers en de rechtse ex-burgemeester Gianni Alemanno, geviseerd in het onderzoek.