Rusland ontplooit antiluchtraketten in Syrië

Rusland heeft in Syrië antiluchtraketsystemen ontplooid om Russische troepen te beschermen. Dat zegt de bevelvoerder van de Russische luchtmacht, Viktor Bondarev.
Viktor Bondarev naast de Russische president Vladimir Poetin

"We hebben alle mogelijke bedreigingen berekend. We hebben jachtvliegtuigen, bommenwerpers, helikopters maar ook antiluchtraketsystemen gestuurd", verklaarde de Russische generaal. "Stellen we ons voor dat een legervliegtuig in een naburig grondgebied van Syrië wordt veroverd en tegen ons wordt gebruikt. Daar moeten we klaar voor zijn."

Eind september toonde de bevelvoerder van de NAVO-troepen in Europa, Philip Breedlove, zich ongerust over een dergelijke ontplooiing tegen IS. Volgens hem is dat bedoeld ter bescherming van de Syrische president Bashar al-Assad.

Bondarev verduidelijkte niet welk type raketsysteem is ingezet in Syrië. Het Russische ministerie van Defensie was niet bereikbaar voor commentaar.