Testrit voor komst van elektrische treinen tussen Herentals en Mol

Op de spoorlijn tussen Herentals en Mol heeft spoorwegbeheerder Infrabel vannacht een proefrit uitgevoerd om de nieuwe bovenleiding te testen. Over vijf weken zullen de treinen op dat traject elektrisch kunnen rijden.

"Aan boord van een speciale bovenleidingstrein gaan we op een werkplatform in volledige veiligheid controleren of de bovenleiding normaal is", legt Frédéric Petit van Infrabel uit. "We controleren hoe de rijdraaddikte zich verhoudt. Dat gebeurt via allerlei meetapparatuur. Dat stelt ons in staat om een veiligheidsdossier op te stellen, wat noodzakelijk is voor het verkrijgen van de goedkeuring voor de geëlektrificeerde spoorlijn."

Ongeveer 90 procent van het Belgische spoorwegnet is intussen geëlektrificeerd, stelt Petit. "Daarmee zijn we een van de meest groene spoorwegnetten van Europa. Al zijn er wel nog enkele missing links in Limburg, de Kempen en Oost-Vlaanderen."

Als treinen elektrisch kunnen rijden, zijn er meer verbindingen en aansluitingen mogelijk. De NMBS zal zo meer mogelijkheden hebben om treinen in te zetten, besluit Petit.