Verloren gewaand Disney-filmpje uit 1928 teruggevonden

Een verloren gewaande cartoon van Walt Disney uit 1928 is teruggevonden en gerestaureerd. Het filmpje, getiteld "Sleigh bells", dook op in de archieven van het British Film Institute (BFI). Volgende maand wordt het filmpje officieel voorgesteld in Londen.

"Oswald the Lucky Rabbit" speelt de hoofdrol in de 6 minuten durende cartoon, die zich afspeelt in een winters landschap. Oswald, die ook opduikt in andere filmpjes uit die periode, is een voorloper van Mickey Mouse, het iconische personage dat Walt Disney en Ub Iwerks in 1928 creëerden. 

De ontdekking werd gedaan door een onderzoeker die in het archief van het BFI research deed naar oude Disney-cartoons. Het is wellicht de enige overgebleven kopie ter wereld. Het filmpje is intussen gerestaureerd in de animatiestudio's van Disney. Op 12 december wordt de cartoon officieel voorgesteld in de gebouwen van het BFI in Londen.

Disney werkt wereldwijd samen met privéverzamelaars en filmarchieven om nog meer oude, verloren gewaande filmpjes terug te vinden. Zo werd vorig jaar in Noorwegen ook een kerstfilmpje uit 1927 teruggevonden.

Bekijk hier een fragment van de cartoon: