"Bom in het ruim van gecrashte vliegtuig"

De Britse experts die in Egypte de oorzaak van de crash van het Russische vliegtuig onderzoeken, vermoeden dat er net voor het vertrek een bom in het ruim is geplaatst. Dat meldt de BBC. Uit het onderzoek van de zwarte dozen zou blijken dat er wel degelijk een bom aan boord is ontploft. De Russische Airbus A321 was onderweg van Sharm el Sheikh naar Sint-Petersburg toen het zaterdagmorgen kort na het opstijgen neerstortte. Alle 224 inzittenden kwamen daarbij om het leven.

Groot-Brittannië annuleerde eergisteren alle vluchten van en naar de Egyptische badplaats Sharm el Sheikh. Volgens de Britse premier David Cameron gisteren was er een goede reden om dat te doen. De kans dat er een bom aan boord was, was immers zeer waarschijnlijk, klonk het.

Nu blijkt dat de Britse veiligheidsdiensten in de dagen voor de crash boodschappen tussen moslimstrijders in de Sinaï hebben onderschept waarin sprake was van een grote aanslag in de regio. De informatie kwam echter pas na de ramp aan het licht. Het is niet duidelijk waar de informatie over de bom in het laadruim vandaan komt.

Het onderzoek ter plaatse is in handen van Egyptische experts die worden bijgestaan door buitenlandse deskundigen. Egypte en Rusland blijven volhouden dat het te vroeg is om conclusies te trekken.

De these van een bom aan boord lijkt alsmaar waarschijnlijker te worden. Een bron die aanwezig was bij het onderzoek van de zwarte dozen zegt dat alle gegevens van het vliegtuig normaal waren tot er plots een knal te horen was. Dat meldt de Franse tv-zender France 2.

Evacuatie Britse toeristen opgeschort

Vandaag zou normaal gezien de evacuatie van buitenlandse toeristen uit Sharm el Sheikh van start gaan. Gisteren raakte bekend dat de reizigers enkel hun handbagage zouden kunnen meenemen. Er zouden te veel vraagtekens zijn over de Egyptische veiligheidscontrole. De Belgische luchtvaartmaatschappij Jetairfly kondigde daarop aan dat het veiligheidsteams en speurhonden meestuurt om zelf veiligheidscontroles uit te voeren.

Ook Groot-Brittannië heeft vliegtuigen gestuurd om de naar schatting 20.000 Britse toeristen in veiligheid te brengen. In totaal waren voor vandaag 29 vluchten gepland. Het grootste deel daarvan zal echter niet kunnen landen. Volgens de Britse luchtvaartmaatschappij Easyjet hebben de Egyptische autoriteiten de evacuatieplannen "opgeschort" en mogen er geen Britse toestellen op de luchthaven landen. Volgens de Egyptische luchtvaartdiensten echter is de capaciteit van de luchthaven beperkt, waardoor niet alle Britse toestellen kunnen landen.

Touroperator Jetair heeft voorlopig geen weet van problemen, zo meldt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. Verscheidene Europese landen hebben hun reisadvies voor Egypte intussen trouwens verstrengd.