"Het moet afgelopen zijn met flauwekul over ongeluksgetallen"

In de Canadese stad Vancouver zijn de hulpdiensten het bijgeloof van sommige appartementsbewoners spuugzat. Voortaan is het er verboden om ongeluksgetallen - zoals de 13e verdieping - over te slaan. "We zijn echt bezorgd over de veiligheid", klinkt het.

Iedere cultuur heeft wel zijn ongeluksgetallen. In het Westen is dat vaak het nummer 13. In veel Aziatische culturen zijn dat cijfers die eindigen op 4 (wat als "dood" klinkt in het Kantonees). Als al die culturen samen komen in een kosmopolitische stad waarin bouwpromotoren niemand voor het hoofd willen stoten, kan het wel degelijk uit de hand lopen.

Zo leeft in Vancouver een vrij grote Aziatische gemeenschap. In de gebouwen zijn dan ook naast verdieping 13, die in het grootste deel van de VS en Canada vermeden wordt, ook de verdiepingen 4, 14 en 24 (etc.) niet aanwezig. Als die nummers wel aanwezig zijn, veranderen eigenaars vaak zelf die getallen, omdat ze er ongeluk in zien. Dat heeft als gevolg dat het voor de hulpdiensten niet altijd gemakkelijk is om op de juiste plaatsen te zijn.

"We zijn echt bezorgd over de veiligheid", meldt de lokale brandweer in de Canadese media. "Met die bijgelovige flauwekul is het nu afgelopen", laat het stadsbestuur weten. Daarom is het in de stad voortaan verboden om bij nieuwbouw verdiepingen over te slaan. Gebouwen die nu momenteel de 4e, 13e of 14e verdieping overslaan, worden evenwel niet verplicht om die ook in te voeren.

Welke cijfers zouden ongeluk brengen?

De angst voor het ongeluksgetal 13 heeft zelfs een officiële naam: het wordt triskaidekafobie genoemd. Vooral in het Westen wordt dat nummer zoveel mogelijk gemeden. In Noord-Amerika hebben veel appartementsgebouwen geen verdieping met het nummer 13, hotelkamers hebben vaak geen kamer 13 en zelfs vliegtuigen hebben bij veel luchtvaartmaatschappijen geen 13e rij. Soms wordt het nummer vermeden op een creatieve manier. Zo wordt 13 bijvoorbeeld 12A of 12+1.

Ook in veel andere culturen bestaan er soortgelijke ongeluksgetallen. Vooral cijfers die eindigen op vier zijn er niet erg populair in Azië, omdat 4 klinkt als "dood" in het Kantonees. De angst voor het getal vier wordt overigens tetrafobie genoemd. Veel bedrijven gaan zelfs zo ver om ervoor te zorgen dat producten die op de Aziatische markt komen geen serienummer krijgen met daarin het cijfer 4.

In Japan wordt daarenboven ook het nummer 9 vermeden omdat dat doet denken aan het Japanse woord voor "lijden". Om dezelfde reden wordt in Japan het nummer 49 vermeden, omdat dat klinkt als "lijden tot de dood".

Meest gelezen