"Olie- en autolobby lopen deur Europees klimaatcommissaris plat"

Miguel Arias Cañete, de Europees commissaris voor Klimaatactie en Energie, ontvangt opvallend vaker lobbyisten uit de auto- en oliesector dan ngo's en vertegenwoordigers van de sector hernieuwbare energie. Dat blijkt uit het rapport "Cooking the planet since 2014" waarover De Standaard vandaag bericht.

In het rapport analyseert de niet-gouvernementele organisatie Corporate Europe Observatory (CEO) de afspraken en ontmoetingen die de commissaris en zijn supervisor, vicepresident van de Europese Commissie Maros Sefcovic, van hun aantreden in november 2014 tot oktober dit jaar hadden met lobbygroepen. 

De conclusies zijn opmerkelijk. Er zijn intussen 669 ontmoetingen geweest met lobbyisten, waarvan 383 uit de energiesector. Binnen die energie-ontmoetingen waren er 282 met vertegenwoordigers van de fossiele brandstofproductie. De sector hernieuwbare energie mocht slechts 17 keer langskomen.

Olieproducent BP en elektriciteitsbedrijf E.ON zijn volgens het rapport de populairste lobbyisten, met elk 15 ontmoetingen. Ook de autobouwers en hun belangengroepen zijn vaste klanten.

"Tijd om invloed van vuile energie te verbieden"

Milieuactivisten uiten al sinds zijn aantreden hun ongenoegen over Cañete. Van 2005 tot 2011 was hij directeur van twee oliebedrijven, Petrologis en Petroleos Ducar. Ook als minister van Milieu in Spanje maakte hij geen goeie beurt omdat hij milieuvriendelijke beslissingen uit het verleden terugdraaide.

De ngo's en vakbonden krijgen veel minder de kans om Cañete te ontmoeten. De conclusie van het rapport is dan ook dat de grote spelers makkelijker toegang krijgen tot de commissaris en dat deze veelvuldige ontmoetingen ook weerspiegeld worden in de beslissingen die er genomen worden.

De ngo Corporate Europe Observatory stelt zich de vraag waarom de Commissie kiest voor beslissingen die een destructieve impact zullen hebben op de burgers. "Juncker heeft bij zijn aantreden alle leden op het hart gedrukt evenwicht na te streven in hun contacten met de verschillenden belanghebbende partijen. Maar het is duidelijk dat Cañete en Sefcovic zich niet aan deze richtlijn houden", staat er als conclusie in het rapport. "Het is tijd om de invloed van vuile energie op het klimaat en de energiepolitiek te verbieden."