ArcelorMittal vraagt Europa op te treden tegen Chinese dumping

Staalgroep ArcelorMittal heeft de Europese Unie opgeroepen om op te treden tegen de dumping van Chinees staal. ArcelorMittal maakte in het derde trimester een verlies van meer dan 700 miljoen dollar.
CEO Lakshmi Mittal

"De operationele omstandigheden waren al moeilijk en zijn de voorbije maanden verder verslechterd vanwege de bijkomende prijsdalingen die te wijten zijn aan de Chinese export aan uitzonderlijk lage prijzen", zo verklaarde CEO Lakshmi Mittal in een persmededeling naar aanleiding van de kwartaalresultaten van de groep.

De baas van ArcelorMittal vraagt aan Europa dringende maatregelen. "De verschillende voorbeelden van handelsmaatregelen tegen dumping zijn bemoedigend, maar de procedure moet snel gaan om helemaal efficiënt te zijn" in de bescherming van de Europese productie tegen de import, aldus Mittal.

Europese taksen en onderzoeken

In maart voerde Europa antidumpingtaksen in tegen Chinese producten in roestvrij staal. In mei opende de Commissie op vraag van de sector ook een antidumpingonderzoek naar de import van bepaalde staalproducten uit China en Rusland.

De economie in China heeft een forse knik gekregen. Daardoor proberen de Chinezen een deel van hun overtollige productie naar het buitenland te exporteren. "De import van Chinees staal is in het derde trimester met 40 procent gestegen in Europa", zo duidde directeur-generaal Aditya Mittal tijdens een teleconferentie.

Slechte cijfers voor ArcelorMittal

ArcelorMittal maakte in het derde trimester een verlies van meer dan 700 miljoen dollar. Het noopte de staalreus ertoe voor de tweede keer zijn winstverwachtingen voor dit jaar bij te stellen.

ArcelorMittal schortte de uitkering van dividenden over 2015 op en de groep gaat ook de investeringen beperken. Op de beurs zit het aandeel op een historisch laag peil.