Artsen gealarmeerd over resistente darmbacterie

Dokters waarschuwen voor de enterokokkenbacterie. Deze bacterie, die in onze darmen leeft, wordt hoe langer hoe resistenter tegen antibiotica waardoor ze voor ouderen en mensen met een zwakke gezondheid levensbedreigend is.

De laatste jaren komen in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen en ook bij patiënten thuis steeds meer besmettingen voor. "Dat komt doordat de zorg zich steeds meer afspeelt buiten het ziekenhuis -omdat dat goedkoper is- en we daardoor veel minder controle hebben over wat er zich buiten de ziekenhuizen afspeelt", zegt professor Herman Goosssens, microbioloog aan de Universiteit Antwerpen.

De epidemieën bleven tot nog toe beperkt tot een twintigtal ziekenhuizen in de regio Antwerpen en aan de grens met Frankrijk. Maar volgens artsen is het een kwestie van tijd voor de epidemieën zich zullen uitbreiden.

De bacterie vormt geen gevaar voor gezonde mensen. Maar zij kunnen de bacterie wel doorgeven aan verzwakte mensen, zoals ouderen en kankerpatiënten, voor wie de besmetting wel dodelijk kan zijn.