Baby hersteld van "ongeneeslijke leukemie" door revolutionaire therapie

In Groot-Brittannië is een meisje van 1 jaar een agressieve vorm van leukemie, die door artsen ongeneeslijk werd geacht, te boven gekomen. Layla werd behandeld met een soort designer immuuncellen en maakte daarna spectaculaire vooruitgang.
Layla met haar ouders en zus Reya.

Vijf maanden geleden werd bij Layla Richards een ongeneeslijke, agressieve vorm van leukemie vastgesteld. De baby was toen amper 3 maanden oud. Haar ouders begonnen aan een lange zoektocht in Londen om hun dochtertje te laten behandelen. Nadat andere behandelingen (zoals chemo en beenmergtransplantatie) zonder succes gebleken waren, kregen ze kort voor haar eerste verjaardag het nieuws dat ze zich best tot de palliatieve afdeling zouden wenden.

Layla's vader wilde nog niet opgeven en wilde nog liever de gok wagen door iets totaal nieuws te laten uitproberen. Na lang aandringen probeerden de artsen designer immuuncellen uit. Volgens de Londense artsen van het Great Ormond Street Hospital, die de behandeling uitvoerden, gaat het om een wereldprimeur.

De toestand van Layla verbeterde daarna zo spectaculair dat er van een mirakel wordt gesproken. Volgens de BBC is het nog te vroeg om te zeggen dat Layla definitief genezen is, maar sowieso is haar progressie groot nieuws in medische kringen.

Witte bloedcellen worden "gewapend"

De therapie was tot dan toe enkel op muizen uitgeprobeerd. De nieuwste behandeling met de designercellen is enkel mogelijk dankzij de grote medische vooruitgang. Bij vorige therapieën werden nieuwe, gezonde cellen toegevoegd, terwijl in dit geval reeds speciaal behandelde cellen werden toegevoegd.

Wetenschappers namen witte bloedcellen van een gezonde donor, en wijzigden de cellen op verschillende vlakken. De cellen werden onder meer "gewapend" zodat ze leukemiecellen kunnen herkennen en vernietigen.

"Layla was zo zwak voor de behandeling, en nu is zo veel beter. Dit is een mirakel", zei de papa van het meisje. "Je weet nooit, je kan maar alles proberen. Er moet voor alles een eerste keer zijn", zei de mama aan de BBC.